Dopoledne moc lidí v Borovanech nepotkáte. I kvůli obchodu, který tu nefunguje rok, Jednota ho zavřela, protože nevydělával. Pro většinu místních se ale nic nezměnilo, jsou zvyklí si nakoupit v sousedních Bernarticích nebo po práci v Milevsku, Písku či Bechyni.

Jakýsi nezájem obyvatel o obchod vnímá i starostka Ivana Dolejšková. „Žádala jsem obyvatele, pokud by chtěli třeba pojízdnou prodejnu nebo mají návrh na jiné řešení, aby přišli na obecní úřad. Nikdo nepřišel, nikdo se neozval. Myslím, že zas tolik to lidem nechci říci nevadí, ale už si zvykli, že tu obchod není. Tři kilometry od nás jsou Bernartice, kde je obchodů pět. Každopádně je tu i mrtvo, lidé nevystrčí paty z domu a nepotkají se," komentuje situaci Ivana Dolejšková, která by chtěla, aby se v obci prodávaly alespoň základní potraviny.

Podle místního obyvatele Emanuela Stejskala by tu obchod měl být. „Teď už se tady ale nechytne. Už je zavřený rok a lidé si zvykli na to, že tu není," podotýká Emanuel Stejskal, který zdůrazňuje, že byl obchod důležitým místem setkávání, lidé tu pohovořili, podělili se o to, co je nového. Teď už se potkávají jen v hospodě, během fotbalové sezony na hřišti nebo na dětském hřišti a v knihovně.

Chalupář Ladislav Vondráček je přesvědčený o tom, že v Borovanech, kde žije 212 obyvatel, se obchod uživit nemůže. „Celý život jsem pracoval v téhle oblasti a vím, že pokud ve vesnici nebude 700 lidí, tak vydělávat nebude," upozorňuje.

Jako jedno z řešení obec vnímá obchůdek alespoň se základními potravinami v budově hospody. „Je otázka, kolik lidí by to využívalo. Myslím, že pro pečivo by sem lidé chodili, ale v případě ostatních potravin zřejmě jen pro to, co by si zapomněli koupit ve městě," je přesvědčena starostka. Toto řešení by se zamlouvalo i Emanuelovi Stejskalovi, ale třeba Ladislav Vondráček upozorňuje na legislativu a normy. „Tady není zázemí, kde skladovat některé potraviny," říká chalupář.

Nájemce místní hospody Jakub Hanuš si nedokáže představit, že by prodával třeba pečivo. „Je to úplný nesmysl. Hospoda si sama na sebe nevydělá. Musím chodit do práce a abych vedl obchod, to bych časově nezvládl. Navíc by nám prodejna nepřinášela výdělek, byla by to přítěž," vysvětluje hospodský Jakub Hanuš.

Obec čeká na to, zda Jednota prodá budovu bývalého obchodu, kterou vlastní. Borovany o ni měly zájem, ale cena, kterou Jednota požadovala, jim přišla vysoká. „Nabídli jsme 300 tisíc korun, na to nepřistoupili. Jejich původní cena byla milion korun, nyní je 600 tisíc korun," vysvětluje starostka s tím, že obec zájem o obchod stále má. Za budovu, která není v dobré stavu, je ochotna dát 300 tisíc korun.


Nejbližší kulturní akce
sobota 31. ledna – masopust
sobota 7. února – od 13.30 dětský karneval, večer sportovní ples
sobota 7. března – jarní setkání obyvatel v kulturním domě
sobota 20. června – setkání rodáků a oslava 120 let SDH Borovany


Co vás čeká v roce 2015, borovanští hasiči a fotbalisté?

Antonín Hruška

Antonín Hruška

starosta SDH Borovany
Letos nás čeká oslava výročí. Sbor byl založen v roce 1895, tedy před 120 lety. Za úkol jsme si dali ve spolupráci s obcí uspořádat setkání rodáků spojené s hasičskou soutěží jak starých stříkaček, tak nových. Týkalo by se to asi sedmi družstev. Také pro letošek plánujeme, že bychom se zúčastnili poháru starosty ve Svatkovicích, memoriálu Ladislava Boušky v Srlíně a okrskové soutěže ve Zběšičkách. Soutěží by se účastnili zatím jen muži, ale máme rozjednané, že bychom obnovili práci s mládeží. Tu by si na starost zřejmě vzal Michal Hošna. Ženy by se také mohly dát dohromady. Ideální by bylo, kdyby na soutěže jezdili jak muži, tak i ženy a děti. Ve sboru nyní máme šedesát členů, z toho je jedenáct žen, čtyřicet tři mužů a zatím šest dětí.


Petr Kunt


Petr Kunt

jednatel TJ Borovany, fotbalového oddílu, který hraje okresní přebor Písecka
Zásadní novinkou budou změny v celorepublikovém fotbalu. Jedná se třeba o zavedení internetu na fotbalovém hřišti, už nebudou registračky a papírové zápisy o utkání. S tím se asi budeme potýkat, zatím nikdo neví, jak to bude fungovat.
Po podzimu jsme v okresním přeboru na pátém místě a cílem je udržet se v klidném středu tabulky. Kádr zůstává tak, jak je.