Obyvatelé města by od začátku roku neměli mít starosti kam s bioodpadem.  Městské služby Písek (MSP) rozmístily  na veřejných prostranstvích zhruba dva tisíce nádob určených na biologicky rozložitelný odpad.

Lidé tak mají možnost třídit bioodpad za zahrad i z domácností do těchto speciálních nádob. Jsou hnědé barvy a nelze je zaměnit s jinými. Jsou výrazně menší než kontejnery na  papír, sklo a plasty. MSP obsah nádob odvážejí a zpracovávají v nedávno otevřené nové kompostárně.

Po téměř pěti měsících  provozu MSP zjišťují, že lidé tuto možnost zbavit  se biologicky rozložitelného odpadu plně využívají.

„Avšak ne vždy tak,  jak by bylo potřeba. Velmi často se    v nádobách objevuje také odpad, který se biologicky nerozloží ani za dobu v řádech desítek  let. Není výjimkou, že pracovníci kompostárny najdou v hromadách bioodpadu  plastové PET láhve,  plechovky, skleněné láhve, hrnce, ale i zvířecí ostatky a textil," uvedla tisková mluvčí MSP Lenka Gareisová.

Ale objevuje se i další  nešvar. Obyvatelé ukládají odpad rostlinného původu zabalený do  igelitových pytlů a znemožňují tak jeho další zpracování, tlení a biologický rozklad.

„Igelitové pytle i další nerozložitelný odpad pak musí obsluha kompostárny  ručně vybírat a třídit, čímž se výrazně zvyšují  náklady na jeho zpracování i celkový provoz  kompostárny a celý proces třídění bioodpadu tak ztrácí na efektivitě," dodala Lenka Gareisová.

Nádoby na bioodpad

Co do nich patří: zbytky ovoce a zeleniny, listy a nať zeleniny, kuchyňský odpad rostlinného původu, zbytky  pečiva a obilovin, drobné nebo drcené větve, tráva, listí, plevel, hobliny a piliny.
Co do nich nepatří: směsný komunální odpad, nebezpečný odpad, živočišné zbytky jako maso, kůže a kosti, papír, plasty, sklo, kovy, textil, dětské pleny, exkrementy zvířat.
Zdroj: Městské služby Písek