Kulturní akci připravila její rodná obec na 18. listopadu, kdy se v místní sokolovně koná od 18 hodin vzpomínkový večer. Na něm bude představena chystaná kniha Přes Bospor k Tigridu. Jde o cestopisné vzpomínání, které po svém návratu z Bagdádu sepsala v roce 1935 Vlasta Kálalová – Di Lottiová.

Kniha je dobovým dokumentem, který podává obraz zemí Středního východu, především Turecka a Iráku, jak ho autorka v době téměř před sto lety zachytila po stránce zeměpisné, náboženské i filozofické. Dokonalé líčení přírody, výtvorů hmotné kultury i samotných obyvatel této exotické části světa nenudí a je tak precizní, že si popisované dokáže čtenář představit jako fotografii se všemi detaily tvarovými i barevnými. Autorka navíc ve svých úvahách zbavuje okázalého balastu fanatickou náboženskou víru a staví se zjevně, ale bez konkrétního osobního komentáře, proti tamějším tradičním předsudkům, které deformují osobnost člověka, zejména žen. Přeje si vidět lidi jako svobodné, vzdělané bytosti, které se podílejí na svém osudu a snaží se ho případně i změnit.

Ne nadarmo se Vlastě Kálalové také říkalo Albert Schweitzer v sukních. „Schweitzer je velký tím, jak bojuje s bezcitností a chladem všude, kde vidí pro člověka sebemenší naději," prohlásil Albert Einstein. Totéž bychom mohli říci i o doktorce Vlastě Kálalové. Vždy ochotná pomáhat všem potřebným, nesmlouvavá a kritická sama k sobě, obětavá, neúnavná. O tom, že svou práci dělala opravdu skvěle, svědčí skutečnost, že si ji pamatovali v Bagdádu i po desítkách let.

Vlasta Kálalová byla nejen dobrou doktorkou, ale i ryzí a nadšenou vlastenkou. Obdivuhodně skromná, pracovitá a odvážná chtěla veškerým svým snažením nejen pomáhat trpícím, ale propagovat i dobré jméno naší mladé republiky.

Cestopis Přes Bospor k Tigridu se představí na vzpomínkovém večeru četbou z jednotlivých kapitol a ukázkami vlastních ilustrací autorky, v prodeji bude kniha později.

Od 15 hodin si návštěvníci můžou prohlédnout výstavu Ze života a díla doktorky Kálalové – Di Lottiové, která je k vidění v místní knihovně. (jir)