Úsekové měření ve Velké, která je součástí Milevska, už lapilo stovky nezodpovědných řidičů. Ti překročili maximální povolenou rychlost a budou za to  muset zaplatit.

„Úsekové měření funguje od přelomu roku a zatím zaznamenalo zhruba tři sta přestupků," řekl starosta Zdeněk Herout.

Město podle jeho slov dosud nemělo vyjasněné, jak bude přestupky řešit. Proto nezodpovědné řidiče ještě nepokutovalo. „Teď už postup máme a poběží od začátku dubna včetně vymáhání pokut," vysvětlil starosta s tím, že budou peníze vymáhat i po řidičích, kteří přestupek spáchali už dříve.

Podle postupu se fotografie nejprve dostane na městskou policii, kde vyhodnotí, kdo je vlastníkem vozidla a v případě firem jeho provozovatelem, a poté bude přestupek  řešit ve správním řízení odbor dopravy. Ten bude udělovat i pokuty.

Principem měření, které Milevští připravili ve směru od Milevska, je vyfocení řidičů, kteří daný úsek projedou rychleji než padesátkou.

Podle ředitele milevské městské policie Jana Krlína už řidiči o měření ve Velké vědí. „Mezi řečí se ptají, jestli je v provozu nebo ne,"   konstatoval ředitel Jan Krlín.

Město Milevsko úsekové měření ve Velké, která leží v dolíku a kterou trápí rychlí řidiči, připravila jako reakci na opravy dvou mostů – Žďákovského a viaduktu u Bažantnice. „Až úplně zavřou Žďákovský most, tak přes Velkou pojede veškerá doprava. Chceme ochránit její obyvatele. Rozhodně jsme tu úsekové měření neudělali proto, abychom šikanovali řidiče," zdůraznil starosta.

Milevští chtěli zvýšit bezpečnost ve Velké už dříve – nainstalovali sem informační měřiče rychlosti, které ale podle nich moc nepomohly. Měřič se záznamem  například v roce 2010 odhalil, že pouhých dvacet čtyři procent vozidel jelo v souladu s předpisy.

Nyní je jeden měřič umístěný na vjezdu do obce ve směru od Zvíkovského Podhradí.