Děti, které se odvážily přijmout pozvání Lucifera, biologa a vášnivého včelaře Václava Krištůfka do naleštěného Airsteamu, si budou tento zážitek jistě pamatovat. Učení se nám totiž nejlépe ukládá do paměti, když je spojené s emocemi. A strach i trochu štítivosti si užili ti, kteří se odvážili nechat se zlákat čertem a rybím ekologem Petrem Blabolilem. Ten ukrýval v tajemných černých čertovských sáčcích rybí zuby, šupiny, ale i sliz. „Sliz, ten sice může být někomu nepříjemný na omak, ale je velice důležitý pro ryby a jejich ochranu,“ vysvětlil škodolibý čert.

Z podivné směsi povstávající Faraonovy hady, vznikající hořením cukru a sody v poměru jedna ku devíti, předváděla čertice Jiřina Jurdáková, která obvykle přikládá pod kotle v Ústavu půdní biologie coby laborantka. Směs rozdrceného cukru krupice (cukr moučka prý není vhodný, protože obsahuje kromě cukru ještě další pro Faraonovy hady nevhodné příměsi) je potřeba jen pokapat lihem a zapálit. Hadi se pak sami při hoření líhnou. Pod mikroskopy předváděli čerti některé parazity živé a ve zkumavkách například mrtvé rybí tasemnice. Čerticím jejich svěřenci švábi argentinští v mrazivém počasí poněkud zamrzli a oproti své běžné aktivitě se pohybovali jako zpomalený film. Nechyběl ani ďábelský pracent – žížala, která čertům v podzemí vydatně pomáhá.

Biologické peklo navštěvovali malí i velcí ve čtvrtek od deseti do třinácti hodin velmi hojně. Kdo si ale nestihl tuto pekelnou atrakci prohlédnout, nemusí příliš litovat. Devítimetrový hliníkový airstreamový karavan, vybavený nejnovějšími mikroskopy a laboratorní technikou, bude i poté, co se čerti vrátí do pekla, sloužit pro přiblížení vědy veřejnosti. Mobilní laboratoř BC AV ČR navštíví veletrhy, výstavy, školní dvory, ale třeba i letní tábory.