Jedním z iniciátorů výjimečné výstavy, na kterou se zajela podívat například i rodina od Svitav, je ani ne osmnáctiletý Jakub Medek. „Je nás celkem pět, každý jsme odjinud, ale většina z jižních Čech. Seznámili jsme se někdo přes airsoft, někdo přes Facebook,“ vysvětlil.

On sám už má ve sbírce, kterou založil ve svých patnácti letech, osmdesát pil, na výstavu jich přivezl kolem padesáti. „Je to můj koníček, učím se elektrikářem, ne lesákem, ale nějak mě to táhne,“ svěřil se mladý muž. „Když se po okolí rozneslo, že pily opravuju a sbírám, začali mi je lidé nosit. Něco opravím, něco za pár korun koupím, peníze si vydělávám na brigádách, tu a tam dostanu nějakou zadarmo.“

Nejvíc si cení pily Sankey Aspin z roku 1957. „Používali to na řezání palivového dřeva nebo krácení kulatin, na nějakou tesařinu to nebylo. Má naklápěcí plovákový karburátor,“ přiblížil.

Jihočeská mordparta z Českých Budějovic vyšetřovala řadu závažných zločinů napříč jižními Čechami.
Místo zločinu České Budějovice končí. Podívejte se, kde všude se natáčelo

Přehlídku pil v Sedlci mají po druhé, první byla loni v březnu. V říjnu pak pily byly k vidění v hlubockém zámku Ohrada. Pořádá ji Klub přátel motorové pily společně se Spolkem amatérských dřevorubců Tábor a uvidíte ji v sobotu do 21 hodin a v neděli od 9 do 14 hodin. Vstupné je 50 korun.