Na daňky a muflony do obory U Vodáka se chodí dívat děti ze škol i školek. Místo klidně pasoucí zvěře by však mohly v poslední době narazit na zakrvácené, poraněné nebo zastřelené kusy. V oboře, kde je zvěř určená právě jen k ukázce a nestřílí tu ani myslivci, řádí pytlák. Písečtí lesáci se obracejí na veřejnost s prosbou o pomoc.

Poslední případ, kdy pytlák postřelil nejsilnějšího daňka v oboře, řeší od pondělí i písečtí policisté. „V neděli večer střílel, my jsme v pondělí našli zvíře, které bylo viditelně poraněné. Bohužel jsme ho museli utratit. Rozhodně zvíře nestřílel kvůli trofeji. Buď mu šlo o maso, nebo to nemá v hlavě úplně v pořádku. Střílet takhle zvěř za plotem kulovou zbraní považuji za zrůdné," zdůraznil Václav Zámečník, jednatel Lesů města Písek, kterým šestihektarová obora U Vodáka patří.

Denně nosí krmení necelým čtyřem desítkám muflonů a daňků Karel Roudnický. „U předchozího případu se nám podařilo díky lidem, se kterými komunikuji a kolem ohrady se pohybují, najít i svědka. Tehdy pytlák zastřelil a odnesl daňka. Je to hrozné, ta zvířata jsou jako moje děti, denně k nim chodím," říká Karel Roudnický.

Policie se k případu nyní nechce vyjadřovat kvůli vyšetřování, které je v běhu. „Případů pytláků na Písecku je minimum. Na Protivínsku byl jeden, to se ale jednalo o ryby," řekla mluvčí policie Kamila Čuřínová Ingrišová.

Lesáci apelují na lidi, kteří se kolem obory pohybují, aby byli pozorní a případné podezřelé osoby nahlásili.