Řeka Otava díky svému romantickému charakteru a přírodním podmínkáma na březích s historickými památkami,  kempy a tábořišti, hotely, penziony a restauracemi,  četnými stezkami pro cyklisty a pěší a půjčovnami lodí je turisticky velmi atraktivní.  Ne všechny možnosti řeky a jejího okolí mohou však lidé  stoprocentně využít.

Ke zlepšení nabídky služeb  a podmínek cestovního ruchu přispívá projekt  Otavská plavba, do kterého se zapojila města Sušice, Horažďovice, Strakonice a Písek. Součástí projektu je Otavská cyklistická cesta – putování krajem Karla Klostermanna. Začíná na Modravě, vede podél řeky Vydry a Otavy, prochází přes Sušici, Horažďovice, Strakonice, Písek    a  končí zatím u obce Varvažov.  Celá trasa měří zhruba 150 kilometrů a vede územím Plzeňského a Jihočeského kraje.

V současné době je Otavská cyklistická cesta (OCC)  bezpečně sjízdná celá. Je však na ní několik provizorních úseků, kde jsou nedořešené vlastnické vztahy. „Palčivým problémem je  zejména úsek  na Písecku mezi Varvažovem               a Zvíkovským Podhradím. Právě nedořešené majetkové vztahy neumožňují dokončit páteřní Otavskou cyklistickou cestu až  do  Zvíkovského Podhradí k soutoku Otavy          s Vltavou," upozornila Edita Kučerová z odboru školství    a kultury MÚ Písek.

Některé úseky   na celé trase  jsou také problematické vlivem zanedbané péče o odstranění vegetace. Protože OCC má nadregionální význam, obrátili se zástupci projektu Otavská plavba s žádostí  o podporu při řešení nejen tohoto problému na Jihočeský a Plzeňský kraj. Jednáním byla pověřena Nadace Jihočeské cyklostezky. Město Písek zde zastupuje místostarosta Josef Knot