Změnili „dres" a kandidují za jiné uskupení než při posledních komunálních volbách. Trojice současných zastupitelů města Milevska Ivan Radosta, Václav Pavlečka a Marie Polívková dala přednost hnutí Jihočeši 2012.

Jeho lídrem je sedmačtyřicetiletý Ivan Radosta, který o minulých volbách kandidoval za Svobodné. Důvodů, proč se nyní rozhodl pro změnu, bylo podle něj několik.

„Od začátku jsem tvrdil, že chci dělat komunální politiku, proto jsou mi Jihočeši bližší, řeší problémy našeho kraje," vysvětluje Ivan Radosta a dodává, že v některých politických názorech Svobodných se s nimi neshodne. Třeba v otázce, která se týká Evropské unie. Svobodní jsou známí tím, že chtějí, aby Česká republika vystoupila z Unie. Ivan Radosta to považuje za nesmyslné.

Dalším důvodem, proč nabídku přijal, bylo to, že ho Jihočeši oslovili s tím, že si jako lídr kandidátky může vybrat zbylé kolegy.

Jedním z nich je šestapadesátiletý nestraník Václav Pavlečka, který o hlasy lidí usiluje potřetí. Předtím kandidoval za ČSSD, dělal i místostarostu.

„Na kandidátce Jihočechů jsou lidé, se kterými se mi dobře pracuje. Mám na mysli hlavně Karla Procházku a Ivana Radostu, se kterými se setkávám na kulturních akcích," vysvětluje svoje rozhodnutí Václav Pavlečka, trojka kandidátky.

Podobně hovoří i osmapadesátiletá Marie Polívková, která je na kandidátce na šestém místě. „Šla jsem s panem Radostou, protože mu věřím. Jihočeši mi hodně říkají. Je tam i starosta Kovářova Pavel Hroch. Jako bývalá obyvatelka Kovářova vidím, jak Kovářov kvete, a doufám, že pokvete i Milevsko," odůvodnila Marie Polívková, která je bez politické příslušnosti.

V posledních volbách kandidovala Marie Polívková za Věci veřejné, nyní je nezávislou zastupitelkou.

Milevsko má jednadvacetičlenné zastupitelstvo. O hlasy voličů se tu, jak už jsme informovali, bude ucházet devět uskupení. V roce 2010 to bylo sedm. Nováčky jsou kromě Jihočechů 2012 ještě hnutí ANO 2011 a Strana práv občanů.