„Uznání, kterého se píseckým pedagožkám dostalo, mě moc těší. Práce učitele je mimořádně zodpovědná a čím dál náročnější. Klobouk dolů před všemi učitelkami a učiteli, kteří ji dělají dobře,“ uvedla starostka města Eva Vanžurová.

Medaile MŠMT se uděluje za významnou pedagogickou, výchovnou, vědeckou nebo uměleckou práci, dlouhodobé vynikající působení ve školství nebo za mimořádně záslužný čin ve výchově a vzdělávání. Nominace na ocenění mohou podávat ředitelé škol, učitelé, rodiče, žáci i veřejnost. O udělení medaile rozhoduje ministr školství. Uděluje se ve dvou stupních, a to 1. stupně (stříbrná) a 2. stupně (bronzová). Autorem návrhu medaile je akademický sochař Zdeněk Kolářský.

Jana Bicanová (ZŠ J. K. Tyla) ke své práci učitelky vždy vykonávala další činnosti - vedla taneční kroužek, kurzy ručních prací, hrála s dětmi divadlo, po odchodu z funkce zástupkyně ředitele a odchodu do důchodu nadále působila ve škole jako vychovatelka, svými vynikajícími pedagogickými znalostmi, zkušenostmi i charakterovými vlastnostmi ovlivnila tisíce žáků a stovky kolegů a kolegyň; ve školství působila 54 let.

Hana Kafková (ZŠ E. Beneše) přes 20 let vedla předmětovou komisi českého jazyka, působila i v rámci okresu, pořádala přednášky, semináře, ukázkové hodiny, je členkou okresní komise Olympiády z českého jazyka, vede kroužek kreativního psaní, s žáky vydává školní časopis, vynikajících výsledků dosahuje v přípravě žáků pro studium na středních školách, celý svůj profesní život se věnuje i vlastnímu vzdělávání, ocenění se uděluje i v souvislosti s ukončením aktivní činnosti ve školství.

Milena Kolářová (ZŠ J. K. Tyla) své vynikající pedagogické znalosti i pevné občanské postoje předala tisícovkám žáků základní školy a stovkám učitelů, dětem se věnovala zcela nezištně i ve svém volném čase a připravovala pro ně různé aktivity, ve školství působila 41 let a udělení medaile je oceněním její celoživotní pedagogické činnosti.

Irena Malotová