Zaměřuje se i na připomínání dovedností z lidové kuchyně. Proto dětem v rámci činnosti Kovářovánku i prostřednictvím svých stránek www.kovarovsketradice.cz v odkazu Okénko staročeské kuchyně, ukazuje vybrané pokrmy, které patřívaly na stůl venkovských stavení.

Kromě uzení masa, pečení škvarkových placek či vdolků na drátě a jiných pokrmů, bylo v každém hospodářství jednou z nejdůležitějších činností pečení chleba. Manželé Škochovi proto ve spolupráci s panem Josefem Slavíkem vrátili na svou usedlost, o které je písemná zmínka již z roku 1643, pec na chleba postavenou starým osvědčeným způsobem.

I tyto činnosti, jako je příprava dřeva, zatopení v peci, vymetení pece, zadělání a pečení chleba dle starých postupů Kovářovskétradice.cz dětem připomínají, aby zejména nejmladší generace měla povědomí o přípravě nejzákladnějšího pokrmu a vážila si práce, která je třeba k úspěšnému výsledku vykonat.
 
manželé Milan a Pavla Škochovi