„Prodávají se samozřejmě také svícny, které děláme i na objednávku, bytové doplňky, dekorace či svíčky. Každý rok je ale trochu jiný, loni například frčely šperkovnice," říká obchodnice, která vlastní také pralinkárnu ve stejné ulici. „Čokoláda nikoho neurazí –  ani dítě, ani babičku," žertuje Jitka Váchová s tím, že dárek v podobě čokolády lze pořídit v ceně od dvaceti korun do tisíce. Obchod nabízí také doplňkový prodej jako kávy, čaje nebo porcelán. Obě prodejny v ulici Leoše Janáčka mají otevřeno o adventních sobotách a nedělích od 9 do 17 hodin.

Obchod JM Dekor v Čechově ulici nabízí dekorace do domu či bytu, a to v moderním designu i retro stylu, jako jsou vázy, obrazy, obaly na květiny, lampy, tácky, svíčky, přízdoby a podobně. „Také je možné vyrobení aranže dle zákazníkova přání. Nabízíme 
i dárkovou a balicí službu. Letos jsme navíc sortiment rozšířili o polyresinové vázy ve vysoce moderním designu a také lampy v takovémto stylu. Široký výběr u nás najdete  i v Yankee svíčkách, které jako dárek jistě mile potěší," uvedla majitelka Jana Šarešová.

Co se týče šperků, drží se už třetím rokem na vrcholu prodejnosti před Vánoci šperky od Swarovskiho. Potvrdila to Jitka Pololáníková, majitelka klenotnictví na Velkém náměstí v Písku.

Trendem posledních let jsou moderní akvária

Písek – Chcete dětem nebo třeba partnerovi pořídit pod stromeček domácího mazlíčka? Nechte si poradit například 
v prodejně na Drlíčově v Písku. O nejčastějších dárcích pohovořila majitelka Lenka Karafiátová.

Všechny děti milují zvířátka.  Touží po chlupatém mazlíčkovi 
a přejí si na Vánoce živý dárek. Co doporučíte rodičům, kteří chtějí splnit svému potomkovi takový sen a uvažují i o tom, jak po Vánocích zvládnou nového člena rodiny? Jak vybavit domácnost, co vše připravit?

Pokud se na něm doma shodnou všichni, je živý tvor obohacením a rodinný život pestřejší. Příchod psa či kočky je významná změna v běhu domácnosti a je třeba počítat s tím, že s vámi budou pravděpodobně více než deset let. Počáteční období, pokud si přinesete kotě či štěně, je náročnější. Zvykají si všichni na vzájemné soužití, ale pokud se vám podaří dobrý start, máte skvělého parťáka na dlouhá léta.
Ne všichni ale touží po kočce či psovi. Prvním zvířátkem, které se pořizuje nejčastěji dětem, je křeček, morče nebo zakrslý králíček. Ty není třeba venčit a učit návykům, jsou pro děti vhodnou cestou, jak se naučit pečovat o živé tvory, brát ohled na jejich potřeby, děti se naučí zodpovědnosti 
a pravidelnosti. Tato zvířátka nejsou nijak náročná.

Prvotní investice putuje do ubikace – klece nebo boxu 
s vybavením, následuje pravidelná péče o stelivo, kvalitní stravu a kontrola zdravotního stavu. Dnes, když koupíte například buničité stelivo, které vydrží v kleci i více než sedm dní mezi výměnami, pohlcuje pachy a je zdravotně zcela nezávadné, není péče o takového mazlíka nijak náročná. A času na hry 
s ním je tak více.

A jakou novinku nebo zajímavost najdou zákazníci v obchodě na Drlíčově?  Co netradičního nebo exotického nabídnete a co by mohlo potěšit nejen děti?

Trendem posledních let jsou moderní akvária. Pořizují je nejčastěji tatínkové, kteří si z dětství pamatují, že bylo fajn mít akvárium, 
a přivedou k tomuto koníčku i vlastní děti. Navíc s potěšením zjišťují, že doba pokročila, technika je mnohem dokonalejší a mnoho vychytávek provoz akvária usnadní.

Nejnovějšími jsou například nanoakvária s LED osvětlením, vybavená vnitřním filtrem. Tato akvária simulují denní i noční svit, a to v různé intenzitě, jsou prostě smart. Stačí je osadit vhodnými rostlinami, vybrat dobrou skladbu ryb, s tím vším zákazníkům v naší prodejně Zoo Drlíčov rádi pomůžeme.

A inspirací pro toho, kdo půjde o Vánocích na návštěvu třeba k chovatelům koček, mohou být výtečné ovocné čaje s motivy koček a kocourů. Jsou samozřejmě určeny majitelům zvířat, kočky byste s nimi asi neuctili, ale lidem určitě radost udělají.

Hitem pro malé kluky je dron

Co koupit dětem? „Nejčastěji voleným dárkem pro děvčata jsou kočárky pro panenky a pro chlapce je hitem letošních Vánoc dron/vážka," podotkla spolumajitelka hračkářství v Karlově ulici Irena Nováková.

Tipy z píseckého knihkupectví

Podle pracovnice píseckého knihkupectví Kanzelsberger Věry Suchanové je největší zájem              o psychologický thriller Dívka ve vlaku a také o kuchařky. „Nápor zákazníků už začal na začátku prosince a ten největší očekáváme týden před Vánoci," uvedla Věra Suchanová.

Pro ženy:
1. Paula Hawkins: Dívka ve vlaku
2. Karolína Kamberská: Karolína – Domácí kuchařka – Štěstí z kuchyně
3. Jojo Moyesová: Dívka, jež jsi tu zanechal

Pro muže
1.    David Lagercrantz: Dívka v pavoučí síti
2. Dominik Landsman: Deníček moderního fotra
3. Jo Nesbo: Syn

Pro děti:
1. J. K. Rowlingová: Harry Potter a kámen mudrců (nové vydání)
2. Taran Matharu: Učedník
3. Kamila Ulčová: Soví příběh

Novinkou bude jídlonosič s ohřevem

Novinkou letošních Vánoc bude přenosný jídlonosič s ohřevem a automatické měchačky. Potvrzuje to majitel elektra na Velkém náměstí v Písku Petr Hraš.

Nechte vyrobit kalendář z fotek

Dobrým tipem na vánoční dárek může být také kalendář z fotografií nebo foto kniha. Potvrzuje to vedoucí Fotolabu v Písku Ladislava Kofroňová. „Každoročně to patří k nejčastějším dárkům," dodala. Letošním hitem jsou prý také outdoorové kamery.