Milovníci zimních sportů si na Šumavě v dalších dnech užijí bohatou sněhovou nadílku v kombinaci s modrou oblohou.

Teplotní extrémy nicméně pro tento den překonány nebyly, protože v roce 2012 bylo třeba právě na Kvildě-Perle ještě o 10 °C méně. Díky současným mrazům, které potrvají patrně celý týden, během víkendu zamrzlo i celé Lipno, jak ohlásili ledaři, kteří provozují web Ledová magistrála. Druhým dechem ale dodávají, že vstup na led je zatím velmi nebezpečný, protože někde dosahuje síly pouhého jednoho centimetru.

Mrznout má i v následujcích několika dnech. „Tlaková výše k nám přinese slunečné počasí a téměř bezvětří. Maximální teploty v těchto dnech vystoupí jen výjimečně nad 0 °C, celodenní mráz bude zejména na Vysočině a ve Slezsku. Tu a tam spadne z nízké oblačnosti sněhová vločka, ale bude to opravdu výjimečně,“ píše Český hydrometeorologický ústav.

Běžkaři mají druhé Vánoce, Frymburk láká hlavně běžkaře-skateře

Na Šumavě byly v minulých dnech doplněny i zásoby sněhu. Nejvíc ho je na Velkém Javoru (139 cm), připadlo ho hodně přes půl metru i třeba na Plechém (92 cm) nebo na Bučině (78 cm). Stopy jsou najeté na tradičních místech po celém kraji. Pevné, dobře promrzlé tratě na skate a pro klasikáře čerstvě říznutou dvojitou stopa jako břitvu mají i ve Frymburku, kde leží skoro půl metru sněhu, nepamatují. V sobotu se do městečka u lipenského jezera sjelo tolik lidí, že ani nebylo kde zaparkovat.

Na začátku března 2018 zamrzlé Lipno zavalily davy bruslařů.
Mráz přes noc pokryl Lipno ledem. Připomeňte si davy bruslařů na magistrále

„To jsme tu ještě neměli,“ neskrýval nadšení Martin Řezáč, jeden z organizátorů závodu a člen klubu Atletiko Frymburk, který se o stopy na Frymbursku stará. „Najely sem opravdu stovky lidí. A ideální běžkařské počasí vydrží celý další týden, bude jasno, sluníčko a teploty pod nulou.“

Aktuální informace o běžeckých stopách najdete ZDE