Zastupitelé schválili novou obecně závaznou vyhlášku, jejímž cílem je zkultivovat činnost taxikářů na území městaa snížit jejich počet.

V současné době je zde totiž evidováno 190 taxikářů, což je podle odboru dopravy extrémně vysoké číslo. „Jde o to, že neexistuje v podstatě žádné omezení pro tuto profesi, a tak nejsou výjimkou stížnosti ze strany zákazníků na neprofesionální chování řidičů,“ konstatoval vedoucí odboru dopravy MÚ Písek Michal Kovařík.

Vyhláška říká, že taxikáři budou muset splnit test, který bude obsahovat otázky týkající se znalosti místopisu, obsluhy taxametrua právních předpisů upravujících provozování taxislužby a ochrany spotřebitele. Bez zkoušky, ke které se mohou přihlásit na odboru dopravy, nebudou moct provozovat činnost.
Zkouška bude zdarma a taxikář bude mít dva opravné pokusy za rok. „Předpokládáme, že zdaleka ne všichni, kteří jsou dnes registrovaní, se k testu přihlásí,“ poznamenal Michal Kovařík s tím, že nepůjde o nijak zvlášť obtížný test.

Marek Lasovský pracuje jako taxikář v Písku přes dvacet let. S vyhláškou problém nemá. Naopak. „Kvituji to. Dneska může jezdit s taxíkem opravdu každý, a to není dobře. Neříkám, že rád píšu testy, ale respektuji to jako možné řešení současné situace,“ podotkl řidič.

Taxikáři mají na splnění testu čas do konce letošního roku. „Předpokládám, že do letních prázdnin zveřejníme otázky, na které se budou moct řidiči připravit, a po prázdninách bychom začali se zkouškami,“ informoval vedoucí odboru dopravy Michal Kovařík.

Osvědčení o složení zkoušky budou muset taxikáři mít u sebe od 1. ledna 2019. Bude platit na pět let. Zda mají test splněný, bude moct kontrolovat státní i městská policie a pověření pracovníci odboru dopravy.

V Budějovicích o vyhlášce jednají

Vyhlášku, kterou by nad rámec zákona byly upraveny podmínky pro taxislužbu, připravila na konci minulého rokui českobudějovická rada města. V zastupitelstvu se ale nenašlo dost hlasů pro její přijetí. Podle primátora Jiřího Svobody však současní provozovatelé taxislužby projevili o vyhlášku zájem. Měla by například zkoušet znalosti místopisu a předpisy, které se k taxislužbě váží. „Nemá to být bič na taxikáře,“ zdůraznil Jiří Svoboda a dodal, že návrh vyhlášky by měl být znovu projednán na zasedání zastupitelstva, které se chystá 19. března.