Bolesti břicha a zvracení postihly sto deset dětí a dospělých v rekreačním středisku u Varvažova v noci na čtvrtek. Zdravotníci dokonce plánovali zřízení polní nemocnice a izolaci pacientů přímo v místě.

To nakonec nebylo nutné, jak potvrdila mluvčí Zdravotnické záchranné služby Petra Kafková. „Lékaři vyšetřili 53 osob, z toho padesát dětí ve věku 7 – 12 let. Nikdo nebyl přímo ohrožen na životě. Nebylo nutné pokračovat v izolaci nemocných na místě. Zdravotní stav většiny dětí se postupně zlepšoval. Do nemocnic jsme odvezli 15 osob, z toho 14 dětí," sdělila Petra Kafková.

Sedm dětí odvezly záchranky do písecké nemocnice. „Dostaly infuze a jsou v uspokojivém stavu. Počítám, že od soboty je začneme propouštět," potvrdil včera ředitel Nemocnice Písek Jiří Holan.

Podobnou situaci nezažil Miroslav Topinka z CK Topinka, která školu v přírodě pořádala, poprvé. „Není to nic příjemného, ale bohužel se to může stát. Některé z dětí sem pravděpodobně přijelo s virózou a ostatní to od něj chytly," řekl Miroslav Topinka s tím, že dětem turnus skončil v pátek.

Jihočeští hygienici zatím prošetřují, z čeho dětem bylo špatně. Výsledky budou znát v příštím týdnu.

"Po vyhodnocení situace rozhodli společně vedoucí lékař zásahu s epidemioložkou a infektologem, že není nutné pokračovat v izolaci nemocných na místě. Zdravotní stav většiny dětí se postupně zlepšoval," doplnila Petra Kafková.

K hospitalizaci bylo odesláno 15 osob, z toho 14 dětí. Do Nemocnice Písek na dětské oddělení odvezly záchranky sedm pacientů, do nemocnice Tábor na dětské oddělení šest pacientů a do nemocnice České Budějovice na infekční oddělení dva.

Na řešení události se podílely čtyři posádky zdravotnické záchranné služby, infektolog a epidemiolog, sanitky dopravní zdravotní služby z Písku, Milevska, Strakonic a Českých Budějovic. V záloze byl připraven i autobus hasičů. "Poslední pacient byl na místě ošetřen ve 2:13. Celý zásah byl ukončen ve 3:10 ráno," dodala Petra Kafková.