Sýčci vyvedli minimálně 59 mláďat, to je o třetinu víc než loni. Ornitologové dále vyvěšovali budky, zabezpečovali technické pasti a s vlastníky pozemků vyjednávali změny v hospodaření. Intenzivní zemědělství a s ním spojený úbytek hmyzu je prý hlavní příčinou toho, že nyní u nás zbývá asi 100 párů této dříve běžné sovy.

Martin Šálek, hlavní koordinátor ochrany sýčků z České společnosti ornitologické uvedl, že milým překvapením je, že odborníci nalezli sýččí hnízdo se sedmi mláďaty. „Sýčci mají zpravidla 3 až 5 vajíček. Podle našich informací jde v České republice o historicky nejvyšší počet mláďat na jednu snůšku,“ komentuje jednu se zajímavostí hnízdní sezóny Martin Šálek, hlavní koordinátor ochrany sýčků z České společnosti ornitologické.

Ornitologové celkem letos zkontrolovali v severních Čechách, kde žije nejsilnější česká populace sýčků, přes 300 lokalit. Na 54 z nich zjistili přítomnost sýčků, hnízdění potom na 29 lokalitách a spočítali 59 mláďat. „Bohužel jen malá část sýčků se dožije následujícího roku. Tato malá sovička často umírá pod koly aut nebo v technických pastech, jako jsou napáječky pro dobytek, komíny, roury či sudy s vodou,“ vysvětlil Martin Šálek.

Stejně jako v předchozích letech, i letos ornitologové vyvěšovali budky zabezpečené před predátory. K sezóně 2019 jich bylo připraveno 99. „Páry obsadily 11 našich budek, přičemž 8 hnízdění bylo úspěšných a vylíhlo se 29 mláďat. Sýčkové navštívili 27% našich budek, ať už se jednalo o hnízdění nebo o pouhé prozkoumání. Oproti celorepublikovému průměru, který se pohybuje kolem jednoho procenta, je to zásadní rozdíl. Znamená to, že jsme se rozhodli jít správnou cestou, když jsme umisťovali budky na místa, která sýčci nejvíce využívají, namísto abychom je rozmísťovali po farmách plošně,“ doplnil Martin Šálek.

Ornitologové letos poprvé instalovali také chytré budky s kamerami, které zaznamenávaly dění u vstupu a v hnízdní komůrce. „Mohli jsme sledovat, jakou kořist si sýčci nosí do budky a tím i například lépe pochopit, který typ potravy je v jednotlivých fázích hnízdění důležitý,“ vysvětluje Miroslav Bažant, terénní pracovník ochrany sýčků z České společnosti ornitologické.