Vánoční atmosféru si o posledním adventním víkendu užijete na zámku Hluboká nad Vltavou. Tam na letošní advent přichystali novinku v podobě otevření prostorů zámecké kuchyně. Ta bude netradičně nazdobená. „Vyšperkovali“ ji zahradníci z jihočeských zámků v čele s floristou Slávkem Rabusicem. Nemůže chybět vánoční stromeček, ale ani cukroví a vánočka. Přijít můžete mezi 10. a 16. hodinou.

O kousek dál v zámecké jízdárně, kde sídlí Alšova jihočeská galerie, se koná program v sobotu. Uvidíte živý betlém, kouzelnickou show Magic Alex, divadelní pohádku společnosti Alta a uslyšíte koncert Martina Kajaby. Na Štědrý den od 13 h si zde můžete navíc zazpívat koledy.

Tzv. Vánoce u pana správce je speciální adventní prohlídka na hradě Nové Hrady. Na ní na vás dýchne atmosféra dobových Vánoc. Zjistíte, jak svátky trávili v domácnosti správce panství na počátku 20. století. Do dob minulých v Nových Hradech se podíváte po Vánocích, a to 30. prosince a na Silvestra. Součástí expozice budou také perníkové hrady, zříceniny a chaloupky, které vyhrály soutěž o nejhezčí.

Svátky na památkách
Zámek Hluboká nad Vltavou 21., 22. 12. 10 – 16 h kuchyně
Vánoce v galerii AJG Hluboká nad Vltavou 21. 12. 10 – 16 h
Koledy v AJG 24. 12. od 13 h
Vánoce pana správce v Nových Hradech 30., 31. 12. v 10 a 11 h a 13 až 15 h