Prosluněné jarní počasí totiž meteorologové na Velikonoce rozhodně neslibují. Koncem příštího týdne by mělo být podobně nevlídno jako o nadcházejícím víkendu.

Českobudějovický meteorolog Martin Modlitba upřesnil, že dnes má být oblačno až zataženo s ojedinělými sněhovými přeháňkami, které na Šumavě postupně přejdou v četnější sněžení. Přes den přitom nenaměříme více než dva stupně nad nulou.

V neděli oblačnosti ještě přibude, z oblohy se při denních teplotách minus 2 až plus 1 °C budou občas sypat sněhové vločky. A v dalších dnech rozhodně nebude lépe.

„Ani o Velikonocích se teplotami jaru nepřiblížíme," zklamal mnoho čekatelů na vlídnější počasí Martin Modlitba. Na Velký pátek, Bílou sobotu i nedělní Boží hod velikonoční totiž přes den teploty zřejmě nevyšplhají výše než na pět stupňů Celsia, v noci rtuť teploměru spadne až k minus sedmi.

Kdy se tedy dočkáme jara? „Odpověď na tuto otázku by se rovnala věštění z křišťálové koule," zasmál se Martin Modlitba.

Petra Císařová z Velešína už by se raději vyhřívala na slunci při jarních teplotách. „Se synem Honzíkem jsme přivítali jaro a chystáme se na Velikonoce. Snad tím přilákáme hezčí počasí," zadoufala mladá maminka.

Na druhou stranu sportovně založení Jihočeši jistě ocení, že jim poměrně nízké teploty i nadále dovolují zalyžovat si na zasněžených svazích. Na lipenských sjezdovkách leží skoro metr sněhu, navíc se lyžuje za mimosezonní ceny. Zadovský skiareál nabízí 45 až 95 centimetrů sněhu na sjezdovkách. (mat)