O sídlišti Portyč   někteří jeho obyvatelé  a další lidé ve městě říkají, že  to je lokalita  ne příliš příjemná pro život. Barbora Oudesová, která bydlí v jednom z domů ve Vinařického ulici, se rozhodla, že se pokusí přispět k oživení kultury na sídlišti.

Našla pochopení u několika přátel a známých  a pak už nebylo daleko k uskutečnění nápadu uspořádat první alternativní výstavu  v sušárně panelového domu. I když výstavních prostor je v Písku k dispozici poměrně dost, dočasná galerie  byla svým uspořádáním výjimečná.

„Dali jsme se dohromady lidé různého uměleckého zaměření a byli jsme zvědavi, zda se začínající umělci dokáží  prosadit i na takovém místě, jako je panelový dům v podstatě na okraji města.  Byli jsme velmi příjemně překvapeni. I přesto, že bylo krásné počasí, které lákalo k cestám do přírody, a navíc lidé jezdili na hroby svých blízkých, do  sušárny  ve dvou dnech našlo cestu na sedm desítek  lidí různého věku," říká spokojeně  Barbora Oudesová.

„Jsme moc rádi, že se  Bářin záměr podařil a hlavně že zaujal lidi zřejmě nejen ze sídliště. Neslyšeli jsme tady žádný vysloveně negativní názor," dodává fotograf Jakub Delibalta.

Výstavě předcházela dohoda s dalšími majiteli a nájemníky domu č. 418 ve Vinařického ulici. Přítomnost zde nebydlících lidí  v přízemí domu jim nevadila, a tak není vyloučeno, že sušárna najde i další, byť dočasné využití.

Autorka nápadu Barbora Oudesová v současné době studuje  Fakultu keramiky a desingu na Západočeské univerzitě v Plzni. „Jednou bych chtěla mít  vlastní galerii nebo otevřený ateliér, kde by se setkávali umělci mezi sebou i s veřejností," plánuje Bára.

V dočasné galerii vystavovala kresby a instalace. Dále si zde návštěvníci mohli prohlédnout fotografie Jakuba Delibalty, kresby a ilustrace zde představil Čiči Meow a poezii Steve Alice.