„Neuvěřitelné, neuvěřitelné," opakoval student Filmové akademie Miroslava Ondříčka v Písku Jan Pivoňka, když hodnotil úspěch krátkého filmu Hlavní chod, který natočil se spolužáky a který na festivalu 48 Hours Film Project (48 HFP) v Hollywoodu získal dvě ceny. V konkurenci 125 snímků.

„Do Los Angeles jsme odjížděli sice s nadějí, ale hlavně za úžasnými zážitky a novými kontakty. Byli jsme z festivalu nadšení," říká producentka Kristýna Drozdová. „V tak nabité soutěži jsme vůbec nepočítali s nějakou cenou. Okouzlila nás neskutečně pozitivní atmosféra, která člověka úplně žene do další práce," podotkl Jan Pivoňka, který v Písku studuje obor kamera. „K režii jsem se dostal jako slepý k houslím. Producentka Kristýna Drozdová mi to nabídla a jen koukám, k čemu to až vedlo," dodal se smíchem Jan Pivoňka.

Pravidla soutěže 48 HFP jsou pro filmaře svazující a testují jejich schopnosti. Krátký film (3 - 7 minut) musí napsat, natočit, sestříhat a ozvučit do 48 hodin. Tým si losuje žánr, dostane přidělenou rekvizitu, větu a postavu, která se ve filmu musí objevit. Hlavní chod natočili filmaři v rámci pražského kola soutěže.

Tvůrčí tým filmu tvořili: Jan Pivoňka (režisér, student Filmové akademie Miroslava Ondříčka v Písku), Vladimír Matoušek (kamera, FAMO) Radka Mizerová (asistentka produkce), Dominika Erychlebová (asistentka produkce, make-up, FAMO), Jakub Havránek (střih, zvuk, FAMO), Kristýna Drozdová (producent, team leader, FAMO) a Jiří Vávra (asistent zvuku), Martin Bílek (pomáhal s titulky).

Na krátký film Hlavní chod se můžete podívat zde

Více čtěte v dnešním Píseckém deníku.