„Na Písecku to bylo naposledy v první polovině šedesátých let minulého století ve Svatonicích u Záhoří. Tehdy šlo o pražské groše,“ připomněl zástupce ředitele Prácheňského muzea Jan Adámek.

V Kučeři místní občan Martin Ramajzl při práci s bagrem vyhrábl hroudy mincí, které odborníci z Prácheňského muzea identifikovali jako míšeňské groše. Archeologové se o mimořádném nálezu dozvěděli od rodiny Němcových, kterým upravovaný pozemek patří. „Šlo celkově o výjimečný případ. Jednak nám to rodina ihned ohlásila, jednak naštěstí přerušila práce, místo nálezu nijak nenarušila a umožnila nám tak získat zajímavé informace,“ pochválil rodinu Němcových Daniel Hlásek, archeolog Prácheňského muzea v Písku.

Manželé Dagmar a Jiří Němcovi.
Nález pokladu může poodhalit historii obce
Ilustrační foto.
Koalice v Jihočeském kraji bude jednat až příští týden


Písečtí archeologové se nyní pokusí získat vzorky ze zeminy v místě nálezu. Mince byly pravděpodobně uloženy v keramické nádobě. Ta se však v celku nedochovala, zůstaly ale střepy, ze kterých je zřejmé, že tam mince byly uloženy. „Zároveň se našly zbytky textilie a z toho se dá usuzovat, že platidla byla zabalena v nějakém látkovém sáčku. Takže nyní musíme primárně zjistit, zda tady není dochována nějaká organika, podle které posoudíme obal. Pokud se podaří najít nějaké pyly, můžeme se pokusit dovodit, v jakém ročním období nebo za jakého počasí byly mince do země uloženy,“ vysvětlil archeolog.

Po restaurování mince zřejmě zůstanou v Prácheňském muzeu. Na nález si mohou činit nárok ještě stát a kraj, ale to je málo pravděpodobné. Obvykle má místo nálezu přednost. Restaurování a následné zkoumání archeologů potrvá několik měsíců. Potom Prácheňské muzeum vystaví tento poklad pro veřejnost. Už nyní historické mince vzbudily velkou pozornost. U místa nálezu v Kučeři se shromáždilo mnoho lidí z obce a okolí.