Policisté a strážníci na jihu Čech zatím nemohou za nenošení roušek rozdávat pokuty přímo na místě. Novela, která jim to má umožnit, čeká na projednání Senátem a podpis prezidenta. Proto zatím mohou případ vždy maximálně poslat do správního řízení. Tam ale na pachatele může čekat až dvacetitisícová pokuta.

Nemocnice České Budějovice. Ilustrační foto
Na úrazovém oddělení ošetřili o svátcích přes čtyři sta pacientů

Statistika všech případů nenošení roušky v kraji není k dispozici. Policie ČR řešila od vyhlášení stavu nouze desítky případů a dohromady stovky případů řešili i strážníci jednotlivých městských policií. Policisté jsou přitom při řešení většinou benevolentnější než strážníci a sahají k domluvě. „Ve většině případů policisté řeší toto oznámení domluvou. Některá oznámení se ani nepotvrdí, či hříšníci před příjezdem policistů zmizí,“ řekl jihočeský policejní mluvčí Jiří Matzner.

Například ale strážníci ve Strakonicích a Českých Budějovicích řešili případy nenošení roušky domluvou jen první týden. Pak začali posílat oznámení do správního řízení. V Budějovicích takto oznámili strážníci ke 14. dubnu 38 přestupků. Ve Strakonicích bezmála 60 a to jsou zhruba čtyřikrát menší než krajská metropole. Nemocí COVID-19 jsou ale Strakonice zasažené více než Budějovice a proto je tu veřejností a strážníky zřejmě tento problém více řešen. „V současné době se nejvíce oznámení od veřejnosti týká právě nenošení roušek nebo shlukování,“ řekla k tomu mluvčí strakonických strážníků Jarka Krejčová. V Budějovicích strážníci dostali od začátku stavu nouze 131 telefonických oznámení od veřejnosti. Bdělost oznamovatelů tak rozhodně není malá.

O velikonočním prodlouženém víkendu bylo oznámení o porušování epidemiologických opatření více. „V době od pátku 10. do pondělí 13. dubna vyjížděly hlídky Městské policie České Budějovice na 17 oznámení. Jednalo se především o oznámení na osoby bez ochranných prostředků dýchacích cest a shromažďování větších skupin osob na veřejnosti, často spojené s konzumací alkoholu u výdejních okének,“ řekla mluvčí českobudějovických strážníků Věra Školková. Nakonec do správního řízení ale putovaly jen tři přestupky. Ostatní oznámení se nepotvrdila.

Návštěva vojáků velitele 15. ženijního pluku plk. Jiřího Trša na hraničních přechodech.
Boj s nepřítelem zvaným koronavirus – to je teď denní chléb ženistů

Ve Strakonicích byl nárůst počtu těchto přestupků o Velikonocích hodně velký. „Během velikonočního týdne putovalo ke správnímu orgánu 17 přestupků,“ řekla Jarka Krejčová. To je bezmála pětina všech těchto přestupků od vyhlášení stavu nouze ve Strakonicích.

Policisté a strážníci se přitom potýkají často s výmluvami. „Výmluvy jsou samozřejmě různé - někdo sdělí hlídce, že si tu povinnost neuvědomil, zapomněl, ale převážně se omluví a ochranný prostředek nasadí. V případě, kdy se s policisty někdo má potřebu v tomto období dohadovat a být agresivní, nereagovat na pokyny, policisté samozřejmě přistoupí k řešení přestupku oznámením na věcně příslušný správní orgán. Těchto případů však není mnoho, nicméně přibývají,“ řekl mluvčí jihočeských policistů Jiří Matzner. Často také lidé roušku mají v kapse nebo jen na krku a pak si ji snaží rychle nasadit.

Kromě toho se také policisté a strážnici musí potýkat s výjimkami. „Za děti odpovídají rodiče, neměli jsme s tímto problém. A co se týče ostatních skupin, které mají výjimky, tak například lidé s poruchou autistického spektra mohou mít průkaz osoby se zdravotním postižením označený symbolem TP. Ani s tímto jsme se však prozatím při kontrolách nesetkali,“ vysvětlila mluvčí strakonických strážníků Jarka Krejčová.

Ilustrační foto
Koronavirus se na Velikonoční pondělí potvrdil u pěti Jihočechů

Kromě problémů s rouškami musí ale strážníci také často řešit další problémy. „Českobudějovičtí strážníci pomáhali na žádost zaměstnanců České pošty regulovat pohyb osob v provozovně, s dalšími případy uvnitř prodejen se strážníci setkali pouze výjimečně. Problémem bývá spíše pohyb většího počtu osob před výdejními okénky, zvláště za slunečného a teplého počasí. Strážníci pak pravidelně dohlížejí na provoz sběrných dvorů, aby zde nedocházelo k velké kumulaci osob,“ řekla Věra Školková.

Policisté a strážníci v Jihočeském kraji přitom sami mají většinou kombinaci vlastních a zaměstnavatelem dodaných roušek. Často je také dostali přímo od veřejnosti. „Na počátku nouzového stavu jsme si museli ve Strakonicích vypomoci sami, každý si sehnal roušku sám. Ale město se snažilo nám co nejrychleji roušky a ostatní ochranné prostředky dodat. Strakonická městská policie se navíc stala koordinačním místem pro výdej ušitých roušek a výdej materiálu pro šití. Musím říct, že je tu docela kalup. Lidé si pro roušky stále chodí a ochotné švadlenky od mladých po seniorky stále šijí,“ dodala Jarka Krejčová.