Na jaře příštího roku by mohli řidiči mezi Českými Budějovicemi a Lišovem důkladněji přišlápnout plyn. Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) připravuje podmínky pro zvýšení dovolené rychlosti na části zmíněné trasy až na 110 kilometrů v hodině.

Podle Niny Ledvinové, tiskové mluvčí ŘSD, se nyní aktualizuje potřebná dokumentace. Po čtyřproudé silnici na Lišov často projíždí třeba Marcel Goetz z českobudějovického turistického nakladatelství. Podle něj tam už dnes někteří řidiči jezdí rychleji než povolenou devadesátkou, protože k tomu trochu svádí uspořádání komunikace.

„Tam se i dnes jezdí rychle. Člověk už má dojem, že je na dálnici,“ říká Marcel Goetz a dodává, že zvýšení dovolené rychlosti na 110 kilometrů v hodině by tam bylo logické.

Silnice I/34 mezi Českými Budějovicemi a Lišovem, ale potřebuje částečně vylepšit technické parametry, aby se zde mohlo jezdit rychlostí až 110 kilometrů v hodině. Vyšší rychlost než obvyklých 90 kilometrů v hodině by se týkala úseku mezi krajským městem a lokalitou Na Klaudě nedaleko Lišova, protože tady má komunikace čtyři pruhy a uprostřed je rozdělena svodidly.

Ilustrační foto.
Lišov už má bezpečnou zastávku

Nedaleko Klaudy ale bude třeba osadit nová svodidla a zřejmě i nové zábrany proti pádu kamenů do vozovky. Podle Niny Ledvinové, tiskové mluvčí Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD), se projekt stavebních úprav kvůli zvýšení dovolené rychlosti připravuje už několik let. „Projekt byl zadán a zpracován již v roce 2015,“ říká Nina Ledvinová a dodává, že následně byl o souhlas požádán odbor dopravy krajského úřadu.
Úřad si ale vymínil, že rychlost se má zvýšit až po dokončení dálnice D3 u Úsilného, protože jsou zde z tranzitní komunikace vedeny na lišovskou silnici sjezdy. Dálnice byla u Úsilného zprovozněna letos v září, jenže byla podle Niny Ledvinové napojena jinak, než předpokládal původní projekt. Proto se nyní musí dokumentace k úpravám lišovské silnice dopracovat. Projekt pak ŘSD předloží na kraj. Krajský úřad bude mít na posouzení žádosti o vyšší rychlost 30 dnů.

Vyjadřovat se bude i policie. Podle krajské policejní mluvčí Lenky Krausové ale Policie České republiky třejmě nebude proti. Pokud úsek silnice I/34 splní všechny požadované technické záležitosti, měli by podle Lenky Krausové dopravní odborníci policie se změnou souhlasit.
Pokud všechny odpovědné instituce vše schválí, vypíše ŘSD výběrové řízení na zhotovitele změn na lišovské silnici. „S realizací se počítá po skončení zimního období na jaře 2018,“ naznačila Nina Ledvinová, kdy by se mohla silnice upravit.

Úsek mezi Českými Budějovicemi a lokalitou Na Klaudě ale se svou sto desítkou zřejmě zůstane v jižních Čechách výjimkou, přinejmenším v dohledné době. „Se zvýšením rychlosti na dalších stávajících úsecích silnic prvních tříd se v současné době na území Jihočeského kraje nepočítá,“ říká Nina Ledvinová za Ředitelství silnic a dálnic ČR.

Změna přednosti v jízdě na kruhovém objezdu na Okružní v Českých Budějovicích.
Problémový kruháč: Narazí hlavně ti, co jezdí popaměti