Se svými dvojčaty se loni přestěhovala do domu ve Štěticích, což ji v myšlence podpořilo. „Chtěly jsme spíš samotu. Do domku jsme se zamilovaly na první pohled, pořídily jsme si zvířata, a to je ideální prostředí. Začala jsem pořádat akce jako soukromá osoba, ale to není úplně ideální, tak jsem po čase založila občanské sdružení," pokračuje.

„Chtěla jsem, aby rodiče 
s postiženými dětmi měli kam jet, aby měli nové zážitky, nové kamarády, to je totiž zvlášť pro handicapované děti hodně důležité. Zároveň se snažíme 
o integraci mezi zdravé, takže na našich akcích vítáme jak handicapované, tak zdravé děti. Když si na sebe odmala zvyknou, naučí se na sebe nekoukat špatně," říká Gabriela Smolová.

Zvířata, která se na statku chovají, slouží k jakési terapii. Jsou tady čtyři psi, zakrslé ovce a kozy či postižená kočka Korunka, která se stala maskotem sdružení. „Děláme třeba odpoledne se zvířátky. Dětem to pomáhá zbavit se například strachu ze zvířat. Moje holky se naučily nebát se zvířat až tady, celý život by se psa ani nedotkly a tady si na ně zvykly," konstatuje matka dvojčat.

Na statku U Dvojčat, jak se dům ve Štěticích pojmenoval, se schází lidé z různých částí republiky. „Já pocházím z Mělnicka, takže sem přijíždí známí i odtamtud. Lidé se o nás postupně dozvídají a i když máme své pevné jádro, na každé akci se objeví někdo úplně nový," vysvětluje Gabriela Smolová s tím, že v letních měsících se schází dětí víc, v zimních měsících je to jen kolem dvaceti kvůli omezeným prostorám.

Akcí Štětického smíšku se pravidelně zúčastňuje Michaela Nohejlová z Českobudějovicka, která má tři děti. „Pověděla mi o tom kamarádka, která tady párkrát byla, a tak jsme to jeli vyzkoušet," podotýká Michaela Nohejlová s tím, že statek navštěvuje jen s nejmladší dcerou, která má nespecifikovanou autistickou poruchu. „Starší dcera a syn už jsou dospělí, ale nejmladší se snažím co nejvíc zapojovat. Občas se trochu bojí, ale vždycky to překoná," doplňuje.

Se založením občanského sdružení Gabriela Smolová nějakou dobu váhala. „Lidé mě strašili, že je to náročné. Ano, je, ale je to o tom, že když člověk něco chce, tak to dokáže a jak se říká, když nemůžeš, ještě pořád můžeš – já se tím řídím," říká s tím, že největší odměnou za práci je pak nadšení dětí. „Když pak vidíte ty rozzářené oči a úsměvy na tvářích, je vám úplně jedno, kolik vás to stálo času, nehledě na peníze a ostatní. To člověka strašně dobije," míní.

Na příští týden plánuje Štětický smíšek spolupráci s obcí Ražice. Společně uspořádají dětský den v přírodním amfiteátru. „Jsme zvědaví, jak to dopadne. Neznáme se, nevíme, co od sebe navzájem čekat, a pro Ražické to bude premiéra s postiženými dětmi. Uvidíme, jak se akce podaří," zmiňuje.

Sdružení začalo kromě jiných aktivit budovat dětské hřiště, které bude zcela bezbariérové. „Nebudeme se muset bát, že když tam děti pustíme, něco se jim stane nebo se o něco praští," říká Gabriela Smolová.

S výstavbou hřiště pomáhají i sponzorské dary či místní obyvatelé. Ti vydražili poraženou májku a výtěžek darovali Štětickému smíšku. „Bylo to nečekané a moc nás to potěšilo," dodává zakladatelka sdružení. 

Občanské sdružení Štětický smíšek můžete podpořit finančním příspěvkem, který pošlete na číslo účtu: 262972467/0300. Pokud nechcete darovat peníze, můžete přispět i materiální pomocí. Sdružení uvítá jakékoliv pamlsky, cukrovinky či pití pro děti, ale také výtvarné nebo sportovní potřeby, které se využijí během pořádaných akcí. Adresa, kam věci můžete doručit: Štětice 43, 398 11 Ražice nebo po domluvě na tel. 773 750 059.