Před soudem by se nakonec mohl ocitnout místostarosta Hluboké nad Vltavou Pavel Dlouhý. Přestupek v dopravě, kdy u Písku jel rychlostí přes 160 kilometrů v hodině, nedokázali písečtí úředníci během roční lhůty vyřešit a Dlouhý tak unikl  trestu.

Bývalý šéf českobudějovického dopravního inspektorátu Václav Vališ měl za vyřešení přestupku Pavla Dlouhého orodovat u píseckých úředníků Františka Rychlíka a Dany Martincové. To je jeden z případů, kterým se soud zabývá od letošního června. Tehdy svědčil i Pavel Dlouhý.  „Jel jsem maximálně stovkou," řekl v červnu Pavel Dlouhý. Státní zástupce pouštěl u soudu důkaz – video – na kterém je vidět, že auto 
s Pavlem Dlouhým jelo více než 160 kilometrů za hodinu. „Dám podnět píseckému státnímu zastupitelství, aby se zabývali podezřením, že Pavel Dlouhý se dopustil přečinu křivé výpovědi. Kategoricky tvrdil, že jel maximálně sto kilometrů v hodině a nikdy žádný přestupek nespáchal. Domnívám se, že důkazy svědčí o opaku," řekl včera státní zástupce Michal Muravský. 

Soud se zabývá několika případy, ve kterých se potkávají úředníci Městského úřadu v Písku Dana Martincová a František Rychlík, kteří měli na starosti vyřizování přestupků, a bývalý šéf českobudějovického dopravního inspektorátu Václav Vališ. Rychlík měl žádat o úplatek při vyřizování přestupku v dopravě. Vališ měl Rychlíkovi a Martincové nabízet úplatek, aby ovlivnili projednání přestupku místostarosty Hluboké nad Vltavou Pavla Dlouhého. Vališ podle žalobce ovlivnil i vyšetřování nehody ředitele Motoru Jikov Miroslava Dvořáka.

Státní zástupce včera navrhl soudu pro Františka Rychlíka a Václava Vališe tři roky vězení s podmíněným odkladem na pět let a pro Danu Martincovou dva roky vězení s podmíněným odkladem na dva roky a zákaz činnosti pro všechny tři. Obhájci naopak pro všechny obžalované žádali zproštění obžaloby. Soudce Martin Král vynese rozsudek 11. ledna.