Pražský primátor Zdeněk Hřib by si od příštího roku měl platově polepšit téměř o deset tisíc korun a jeho základní plat by se měl vyšplhat na 138 544 korun měsíčně. Šéfům Brna Markétě Vaňkové a Ostravy Tomáši Macurovi se pak měsíční příjem vyšplhá ze 111,3 tisíce na 119,7 tisíce korun.

Úřednice. Ilustrační snímek.
Křičí na ně klienti. Úředníci dostanou zvláštní příplatek

Starostové a platy - InfografikaZdroj: DeníkKromě nich se se zvýší odměny i dalším tisícům krajských hejtmanů, starostů, radních a zastupitelů po celé zemi. Ministerstvo vnitra totiž v novele nařízení vlády navrhuje, aby vzrostly v průměru o 7,5 procenta. Odůvodňuje to tím, že rostou mzdy zaměstnanců a zastupitelé by za nimi zaostávali.

Větší motivace

„Cílem navržené úpravy je zajistit, aby výše odměn reflektovala vývoj výše hrubé měsíční nominální mzdy v národním hospodářství,“ konstatuje ministerstvo. Mělo by to podle něj více motivovat lidi, aby vykonávali funkce v samosprávě. Pokud vláda návrh odsouhlasí v současném znění, budou muset obce a města najít v kase dohromady zhruba 543 milionů korun navíc.

Omezení politiků

„Nárůst o 7,5 procenta pro příští rok je lehce nad růstem mezd v komerční sféře, ale v zásadě se návrh od reality příliš neodchyluje,“ okomentoval novelu Tomáš Dombrovský ze společnosti LMC, která provozuje pracovní portál Jobs.cz.

Předseda školských odborů František Dobšík hovoří s novináři po setkání s ministrem školství Robertem Plagou (vlevo)
Stávková pohotovost trvá. Odbory chtějí o zvýšení platů učitelů jednat s Babišem

Podle loňské studie ekonomů z Institutu pro demokracii a ekonomickou analýzu (IDEA) navýšení odměn skutečně dokáže do samosprávy přilákat vzdělané lidi: „Desetiprocentní zvýšení vede ke zvýšení manažerských a odborných profesí mezi zastupiteli o sedm procentních bodů.“

Sněmovna proto schválila novelu zákona o obcích, jež platy zastupitelů obcí a krajů, kteří jsou i poslanci nebo ministry, sníží až na čtyřicet procent.