Zděšení. To prožívala Martina Souhradová z Heřmaně, když se v polovině září dozvěděla, že do její desetileté dcery Kristýny nabouralo u ZŠ Jana Husa auto.

Vyjádření řidiče Jaroslava Ž. čtěte ZDE.

Navíc u nehody byl i její mladší syn Tomáš. Naštěstí spolužačky byly zraněny jen lehce, její syn nehodu viděl, ale auto ho nesrazilo. Druhým ze tří sražených dětí byla Anna Klucková. Třetí dívka měla naražené koleno, ale tu záchranka neodvezla, protože si na zranění stěžovala až později.

Přidejte si Písecký deník na Facebooku ZDE!

Po zděšení přišlo po několika týdnech zklamání. „Po měsíci se mi ozvala policie, že řidiče chytili a případ předává kriminálce. Po dalším měsíci se nic nedělo, tak jsem poslala na policii dopis. Odpověděli, že případ bude řešit přestupková komise. Kdybych ten dopis neposlala, nevěděly bychom vůbec nic,” říká matka dvou dětí Souhradová.

„Podle nás spáchal řidič mnohem více než přestupek. Jel na červenou, ujel od nehody a dětem neposkytl pomoc,” shoduje se Martina Souhradová s Marií Kluckovou z Ražic, která vychovává druhou zraněnou žačku Annu.

„Kdyby byl řidič slušný, zastavil by. Celá věc na nás dělá dojem, že se to prostě policie snaží ututlat. Vůbec neřešila, že řidič jel na červenou. Řešili, že neposkytl pomoc, ale další věc je, že ujel z místa nehody. To jsou přece závažné přestupky,” vysvětluje Martina Souhradová.„Nechceme nějaký tvrdý trest, ale teď se nám zdá, že z toho nebude vůbec nic,” shodují se obě ženy.

„Tehdy byla zavřená Budějovická ulice. Běžně staví autobus u okresu, ale 16. září vysadil děti u sociálky. Potřebovaly jen přejít přechod u školy. Čekaly, až naskočí zelená. Udělaly dva kroky a ten pán je srazil,” popisuje Souhradová nehodu.

„Zastavil, ale hned ujel. Paní učitelka akorát stačila otevřít dveře auta a říct řidiči, zda neviděl, že byla červená. Pak odvedla děti do ředitelny a za chvíli přijela záchranka a odvezla dvě holky a Tomáše, který byl v šoku a brečel. Do školy přijela dopravní policie a začala to vyšetřovat, tím to vlastně skončilo,” dodává Martina Souhradová. Zraněné děti byly v nemocnici na pozorování.

„Kristýnu odvezli v pátek a v sobotu ji pustili. Měla zhmožděné břicho,” vzpomíná na pobyt své dcery v nemocnici Martina Souhradová.

„Naše Anna byla nemocná do středy,” doplňuje její slova Marie Klucková. Lékaři zjišťovali hlavně to, zda děti nemají nějaké vnitřní zranění, což se jim podařilo vyvrátit. „Vnučka musela nosit ruku v šátku, měla naražené rameno a taky zhmožděné břicho,” říká Marie Klucková.

Děti velkou fyzickou újmu neutrpěly, ale pochopitelně byly v šoku. „Teď už se to srovnalo, ale dcera čtrnáct dní vůbec nechtěla jezdit do školy autobusem,” popisuje Souhradová. „Naší Aničce se o tom pořád zdálo,” dodává Klucková.

Obě rodiny jsou na řidiče naštvané a zvažují, jak postupovat dál. „Přemýšlíme o tom, že zajdeme za právníkem a zeptáme se ho, jak dál. Může to dojít až k soudu,” shodují se ženy. Zároveň ale připouštějí, že by stačilo málo, a případ by i z jejich strany skončil.

„Kdyby přišel a prostě řekl, že se omlouvá, že je mu to líto, braly bychom to. Hledala ho policie, psaly o tom noviny, a pokud vím, tak se na policii nepřihlásil,” vysvětluje Souhradová. „Přejel děti a ujel, to je nepochopitelné, jak jsou někteří lidé drzí,” dodává Klucková.