Písek – Dříve než pro vysvědčení zamířili v pátek ráno studenti Obchodní akademie (OA) Písek na Fügnerovo náměstí. Již třetím rokem je tato střední škola pořadatelem pietního shromáždění, které se koná pod názvem Srdce pro Miladu Horákovou.

Pátek byl pro žáky a studenty dnem radosti, vždyť začínalo krásné období prázdnin. „Přesto se mladí sešli u černé desky připomínající popravu političky a poslankyně a především statečné ženy. Naším cílem totiž je nejen studenty vzdělávat, ale také je vychovávat k vlastenectví, aby jejich vzorem byly takové osobnosti jako právě Milada Horáková,“ uvedl k důvodu shromáždění ředitel obchodní akademie Pavel Sekyrka.

Milada Horáková (*1901)právnička a politička, od roku 1946 byla za Československou stranu národně socialistickou poslankyní Národního shromáždění za volební obvod Písecko. Za 2. světové války byla vězněna v Terezíně a Drážďanech. V politickém procesu byla obviněna z velezrady a 27. 6. 1950 popravena.

Pamětní deska je umístěna na domě, kde Milada Horáková měla po druhé světové válce poslaneckou kancelář, když Písecko zastupovala v Národním shromáždění jako členka Československé strany národně socialistické. 

V roce 1949 byla zatčena a v červnu 1950 odsouzena ve vykonstruovaném procesu k trestu smrti. Zároveň byla jedinou českou ženou popravenou při politických procesech v 50. letech. Kvůli své neústupnosti při soudním jednání se stala symbolem odporu proti totalitě.

27. červen 1950, kdy na popravišti skončil život Milady Horákové, pokládá za smutný den naší historie starostka Písku Eva Vanžurová, která studentům a veřejnosti připomněla: „Výsledkem procesu s Miladou Horákovou byly čtyři justiční vraždy. Včetně následných procesů bylo uděleno deset trestů smrti, 48 doživotních trestů a další tresty v souhrnné délce 7830 let.“

Symbolické srdce z květů připnuli k pamětní desce studenti OA Adéla Vašínová, Nikola Ševčíková a Marek Pavelka.

Poslední červnový den roku 2017 patřil vzpomínce na sté výročí narození akademického malíře Miloslava Troupa.
Prachatičtí vzpomněli na Miloslava Troupa