„Krajský soud v Českých Budějovicích ve svém rozsudku v případě budov a pozemků motocentra a pneuservisu na D3 shledal naplnění všech podmínek pro vyvlastnění a potvrdil vydané mezitímní rozhodnutí. Zrušil však výrok ohledně vyvlastnění čerpací stanice LPG,“ popsal ředitel ŘSD (Ředitelství silnic a dálnic ČR) Radek Mátl.

Motocentrum brání dostavbě zhruba 400 metrů dálnice, desítky tisíc řidičů tak musí denně zpomalit ze 130 km/h na 80 km/h a sjet do jednoho pruhu.

Problém vznikl podle ŘSD již v roce 1998, kdy táborský stavební úřad chybně povolil stavbu motocentra jako stavbu trvalou přes dočasný příjezd ze silnice I/3. ŘSD požádalo o vyvlastnění v roce 2019. Navrhovalo odškodnění již několikrát ve výši od 10 do 20 milionů, na to vlastníci ani jednou nepřistoupili, dokonce toto tvrzení označili za lživé.

Motocentrum bratrů Bratránkových u dálnice D3 poblíž Tábora.
Dálnice D3 u Tábora se může dostavět, pozemky motocentra jsou vyvlastněné

Za zachování motocentra chtějí dále bojovat. „V pátek jsme dostali písemné vyhotovení rozsudku, teprve se s ním musíme seznámit,“ uvedl Pavel Bratránek. Za ideální řešení by považoval, kdyby je stát nechal jejich podnikání provozovat.

„Motocentrum jsme si nekoupili, postavili jsme ho na zelené louce. Nechceme nic jiného, než aby nás nechali dál pracovat,“ dodal.

O dalším postupu se i ŘSD chce rozhodnout až po obdržení a prostudování písemného rozsudku. „Lze však předpokládat, že kasační stížnost proti rozsudku podají dosavadní majitelé nemovitostí,“ uvedl Radek Mátl.