Po okolních  městech a obcích se také Písek  pokusil loni obnovit tradici  masopustu. A hned velmi úspěšně, průvodu se zúčastnila více než stovka masek, mezi kterými byli  i „kolegové" z Milevska a dalších míst.

„Letos čekáme ještě větší účast. I když opět přijedou posily z okolí, mimo jiné postavičky z Pohádkové kovárny v Selibově, počítáme s větší účastí domácích obyvatel," říká Marek Anděl z pořádající Elektrárny královského města Písku.

S příznivým hodnocením loňského masopustu souhlasí také  pětapadesátiletá Helena Bicanová: „Čekala   jsem s vnoučaty na průvod v Palackého  sadech a byla jsem překvapena množstvím masek. Vnučkám se nejvíce líbili lední medvědi, se  kterými se nechaly vyfotit."

Letos se maškarní průvod vydá na cestu historickým centrem Písku v sobotu 8. března. Sraz je   ve 12.30 hodin  u Kamenného mostu v prostoru před zdravotnickou školou.

„Všichni účastníci   v maskách  po celou dobu průvodu  budou mít zdarma  občerstvení v podobě koláčků, jednohubek, sekané, čaje a dalších dobrot. O patřičně ochucené  teplé nápoje bude určitě zájem, i když meteorologové na sobotu předpovídají teplé počasí. Loni masky chodily ve sněhu, takže jsme připraveni  úplně na všechno," uvádí Marek Anděl.

Průvod projde po  Kamenném mostě do Palackého sadů, potom  Nerudovou ulicí na Havlíčkovo náměstí (Florián) a na Velké náměstí, Jungmannovou a Janáčkovou ulicí k děkanskému hostelu. Odtud přes Drlíčov a Šrámkovou ulici na Velké náměstí a zpět na Kamenný most. Tady zřejmě  opět dojde k dramatické události. Loni byla z mostu shozena do chladné řeky figura Václava Klause. Letos bude voda teplejší, ale kdo v ní skončí,  to organizátoři nechtějí za nic na světě prozradit. Jen poznamenali, že to nemusí být osoba, ale třeba i věc, která v uplynulém roce nejvíce vadila.

Po skončení průvodu bude na jeho účastníky v maskách čekat opékání špekáčků a pivo u oranžové chaty Tábornického klubu na konci lávky přes městský ostrov.

Sobotní program v Písku zakončí maškarní ples v Divadle Pod čarou. Začne v 19 hodin  a k poslechu i tanci zahrají kapely Jiří Schelinger Memory Band a HK Band. Účastníci v maskách se mohou těšit na zvýhodněné vstupné.