Senioři a zdravotně postižení lidé, kteří využívají sociální služby městem zřízené organizace Pečovatelská služba a jesle, musí od 1. července počítat se zvýšením cen. Například za patnáct minut pomoci při podávání jídla zaplatí 30 místo 25 korun. Stejné zvýšení čeká za pomoc při osobní hygieně.

Zvýšení poplatků schválila rada města v uplynulém týdnu a hlavním důvodem je růst režijních nákladů, jako jsou ceny pohonných hmot, energií a vody a zvýšení DPH.

„Ceny za sociální služby se naposledy zvyšovaly před třemi lety. Vzhledem k současné ekonomické situaci není zdražení nijak výrazné a zůstává pod hranicí toho, co je možné podle příslušné vyhlášky," podotkl po jednání rady starosta Ondřej Veselý (ČSSD).

S tím ale úplně nesouhlasí jedna z obyvatelek domu s pečovatelskou službou. „I když u jednotlivých služeb jde o koruny, když se to nasčítá za měsíc, je to znát. A příspěvek na péči zřejmě stačit nebude," říká čtyřiaosmdesátiletá paní Blažena.

Organizace Pečovatelská služba a jesle města Písku poskytuje čtyři registrované služby. Vedle pečovatelské služby, osobní asistence a odlehčovací služby je od letoška novinkou sociálně aktivizační služba pro seniory a osoby se zdravotním postižením. Sociálně aktivizační služba je ze zákona poskytována zdarma.