Nestárnoucí klasiku mají ve své nabídce dobré restaurace, takzvané třetí cenové i různé fast foody. Dalo by se říct, že tento pokrm nikdy nezklame a není na něm moc co zkazit. Není to ale úplně pravda. Když si kuchař nedá práci s pořádným trojobalem, sýr vyteče dřív než na talíři nebo je naopak nedodělaný, úplně to člověku zkazí chuť i náladu. Kde je tedy na Písecku nejlepší smažák? Zeptali jsme se v anketě našich čtenářů.

Lidé nejčastěji zmiňovali smažený sýrový mix v motorestu u čerpací stanice Tank Ono v Podolí I, který tak strčil do kapsy ostatní hospody a restaurace na Písecku. Provozního čerpací stanice Josefa Veselého to potěšilo. „Naši kuchaři umí skvělé omáčky, ale pravda je, že smažák je klasika, která nezklame," poznamenal s tím, že jako jedna z mála čerpacích stanic zde nabízí motorest s vlastní kuchyní.

V Podolí lidé milují smažený sýrový mix, tedy eidam, nivu a hermelín. Stojí 120 korun. K tomu si mohou dát brambor za 35 korun i hranolky za 40 korun. Počet vydaných porcí za den je podle provozního individuální. „Někdy to může být pět, jindy padesát porcí," zmínil Josef Veselý. Kuchyně motorestu nabízí obvykle dvě hotovky, které se střídají, polévku plus stálý jídelní lístek.

Čtenáři zmiňovali i další podniky, kam chodí na smažák rádi. „Nejlepší je v hostinci U Králů v Miroticích – domácí tatarka, hranolky a salátek k tomu," napsala Lenka Sosnovcová. „Letovský statek – vždy čerstvě obalené, žádné mražené polotovary, a luxusní domácí tatarka," uvedla Šárka Jonášová. Jenda Vaňata vyzdvihl smažák Na Radosti a Jára Kulanda zase v hospodě v Kestřanech.

A za kolik je dneska možné si dát smažený eidam, hermelín nebo třeba goudu? Podívali jsme se do meníček píseckých restaurací. Většina z nich je má ve své denní nabídce pravidelně nebo dokonce stále.

Restaurace Na Zvíkově v Písku nabízí smažený sýr s bramborem za 129 korun nebo smažený duo sýr, brambor a tatarku za 139 korun. Na Marjánce v Písku stojí smažený sýr gouda, hranolky a domácí tatarka 155 korun. Restaurace Na zimáku má v meníčku smažený sýr, brambory nebo hranolky a tatarku za 150 korun. Restaurace Na Kocourku podává smažený sýr nebo camembert a vařený brambor s tatarkou za 145 korun. V Kozlovně U Plechandy najdete smažený hermelín, brambor s máslem a pažitkou a tatarku za 187 korun. Restaurace U Reinerů nabízí smažený sýr s vařeným bramborem a domácí tatarkou za 189 korun nebo smažený hermelín s bramborem a domácí tatarkou za 175 korun. Restaurace Malkus má v meníčku variaci smažených sýrů „niva, hermelín, eidam“ s pažitkovými brambory a tatarskou omáčkou za 186 korun. Restaurace v píseckém kulturním domě dělá smažený hermelín, hranolky a tatarku za 159 korun. Jídelna U Toušků podává smažený sýr, hranolky a domácí tatarku za 120 korun. V restauraci Ostrov si dáte smažený sýr, brambory a tatarku za 179 korun. Restaurace Do Nebe má v nabídce sýrový špíz, brambor a domácí tatarku za 194 korun. Restaurace U Kamenného mostu dělá smažený sýr gouda, hranolky a domácí tatarku za 159 korun. V restauraci Na Radosti si dáte smažený sýr nebo hermelín nebo nivu, brambor a tatarku za 126 korun nebo třeba sýrový mix, brambor a tatarku za 137 korun.

Pokud se podíváme mimo Písek, tak Letovský statek nabízí smažený sýr s bramborem a tatarkou za 129 korun. Hostinec U Štálichů v Čížové dělá třeba smažený hermelín plněný šunkou, vařené brambory s pažitkou a domácí tatarkou za 155 korun.