Po dvou pandemií poznamenaných ročnících připravil Slavonice Fest festivalový program opět v plném rozsahu. Na Kulturák Stage se vrací velké koncerty. Letos to budou zahajovací taneční Laura a její tygři, kultovní J.A.R., Vypsaná fixa nebo Ivan Mládek a jeho Banjo Band. "Právě o něj je překvapivě velký zájem a je tak možné, že se tento osmdesátiletý jubilant se svojí skupinou stane hlavní hvězdou festivalu. Mysleli jsme si, že o něj bude mít zájem především starší generace, ale jsou to spíše mladí lidé. Ivan Mládek je tak zřejmě stále fenoménem," poznamenala za organizátory festivalu Bára Trojanová.

Ukradená hlava policejní figuríny. Zloděje pronásledoval sám starosta.
Starosta sedl do auta a pronásledoval zloděje hlavy. Nahnal je přímo k hlídce

V hudební Stodole Maříž pak na odpoledních dvojkoncertech vystoupí Lenka Dusilová, Peter Lipa, Jiří Schmitzer, Mucha, Deaf Heart, Kuře v hodinkách reunion, Vojta Lavička a Rozálie Havelková.

Pro filmovou část festivalu vybral hlavní dramaturg a zakladatel Slavonice Festu, režisér Ondřej Trojan, přes 70 filmů z celého světa, které budou v několika sekcích soutěžit o Cenu diváků. Na programu jsou předpremiéry, novinky z televizní tvorby, dokumenty, studentské a animované filmy i setkání a besedy s filmovými tvůrci. Letos se organizátoři zaměřili na zlepšení kvality filmových projekcí. Ve všech sálech bude proto nová projekční technika i plátna.

Fotbalisté Číměře pořádají v sobotu Memoriál Jaroslava Mašky, během kterého si připomenou 50 let kopané v obci.
V Číměři oslaví 50 let fotbalu, nastoupí i legendy

Pestrý bude už tradičně i další doprovodný program. "Velmi oblíbené je letní kino na náměstí, které je pro návštěvníky velmi vítaným relaxem po celém dni i s občerstvením. Pozvala bych také na novinářskou debatu o dezinformacích, kterou děláme už třetím rokem a je to velmi navštěvovaná záležitost. Děti si pak spolu s lektorkou mohou vyzkoušet natočit vlastní animovaný film," nalákala návštěvníky Bára Trojanová. Mařížská kaple zároveň představí výstavu malířky Kláry Sedlo. Další podrobnosti k programu akce i předprodeji najdete na www.slavonicefest.cz