– Sladovna, hravá písecká galerie, zažívá rok snů. V návštěvnosti atakuje hranici 30 000 lidí, což je v její sedmileté historii rekord. A hlásí další úspěch: z grantů získá okolo 20 milionů korun na novou expozici sladovnictví 
a expozici pro nejmenší děti.

Město Písek uspělo se svou žádostí o dotaci z ROP Jihozápad v části zaměřené na rozvoj cestovního ruchu. „Do Sladovny díky tomu doputuje zhruba 15 milionů korun. Využijeme je na vybudování expozice sladovnictví a opravu středové části," řekl mluvčí města Roman Ondřich. Celkem přijde připomínka sladovnictví na 25 milionů, deset dá radnice ze svého rozpočtu.

Další peníze dostane galerie z fondu, který podporuje česko-rakouskou spolupráci. Podle ředitelky Sladovny Terezy Dobiášové získá okolo 
4,5 milionu korun. V dosud neopravené střední části této technické památky tak vyroste stálá expozice pro děti od zhruba osmi měsíců do šesti let. Hotová bude asi v polovině roku 2015.

„Připravíme ji společně 
s dětským muzeem ZOOM ve Vídni, kde podobná expozice funguje již 20 let a ročně ji navštíví 40 000 lidí, a Pedagogickou fakultou Jihočeské univerzity.  Měla by přímo navazovat na expozici sladovnictví. Tak se potkávají investiční záměry města se současnou kulturní náplní Sladovny," řekla Tereza Dobiášová.

Historie z pivovaru

Pro expozici sladovnictví  se obnoví historické sladovnické zařízení z píseckého pivovaru. Vybudují se nová schodiště, výtah a bezbariérové přístupy, upravené bude rovněž první zemní podlaží. „Udělá se tak polovina prací nezbytných pro opravu zbývající části Sladovny," shrnul místostarosta Josef Knot.

Hravě i o jídle

Na hrací prostor rozvíjející fantazii nejmenších dětí bude město také žádat o příspěvek 
z ROP. Náklady na expozici činí více než 11 milionů korun, dotace by mohla pokrýt až 85 procent nákladů.

„V prvním čtvrtletí 2014 připravíme výběrové řízení na zhotovitele obou etap rekonstrukce Sladovny. Stavební práce bychom chtěli zahájit v červnu a do konce roku dokončit expozici sladovnictví," řekl starosta města Ondřej Veselý.

Letos písecká Sladovna pod novým vedením meziročně téměř ztrojnásobila návštěvnost. Nyní funguje jako hnízdo her, kam chodí především rodiny s dětmi. Přilákaly je tři interaktivní výstavy: první pracovala s příběhem Odyssea, druhá byla Play Petra Nikla. Nejvíc návštěvníků míří na aktuální Mraveniště, obří žlutooranžový labyrint chodeb. Dílem Vladimíra Větrovského již prošlo a proskotačilo 10 637 lidí.

„Mraveniště je dar z nebes, nečekaný zázrak, splňující jak estetické požadavky, tak požadavky dětí a škol. Zázrak, který svou návštěvností překonal Play Petra Nikla, něco opravdu nečekaného," hodnotí Tereza Dobiášová.

Po Mraveništi otevře Sladovna další hravou expozici 
S jídlem si (ne)hrajem! Představí fenomén jídla, včetně konzumace, přípravy, historie či stolování.

Sladovna vznikla v roce 2006, založilo ji město s cílem vytvořit kulturní prostor pro děti. Od roku 2009 jsou otevřené dvě stálé expozice – Radka Pilaře a dětské ilustrace.