Dvě školní budovy byly ve čtvrtek 27. srpna slavnostně předány po letní rekonstrukci a jsou připraveny na začátek školního roku. Jedná se o 11. mateřskou školu na Hradišti a ZŠ J. K. Tyla v Písku.

V 11. MŠ se podařilo navýšit kapacitu o jednu třídu, tedy na celkových 67 dětí. Nové prostory vznikly rekonstrukcí části, kde bývaly jesle. Vybudována byla nová učebna, ložnice, přípravna a výdejna jídel, skladové prostory, šatna i sociální zařízení. Děti se mohou těšit na nové vybavení či pomůcky. „Zrekonstruovali jsme také inženýrské sítě nejen v nové třídě, ale i v ostatních prostorách školky,“ uvedl Pavel Koc, ředitel ZŠ J. K. Tyla, pod kterou školka spadá. Na projekt město získalo dotaci ve výši 9,6 milionu korun, celkové náklady činí 11,3 milionu. Součástí rekonstrukce bylo vybudování bezbariérových přístupů.

V Klukách opravili střechu na bytovce i na stodole statku.
V Klukách opravili střechu na bytovce i na stodole statku

Ve třídě je nejen nový nábytek, ale i moderní technika. „Naší vizí je propojit dnešní svět IT technologií s přírodou,“ poznamenala vedoucí učitelka 11. MŠ Jana Bednarčik s tím, že třídu už jen zbývá dovybavit novými hračkami.

Obnovy se dočkala také část zahrady, která je koncipována tak, aby zde od jara do podzimu stále něco kvetlo. Před budovou školky vznikl nový kout s lavičkami, v zadní části zahrady byly vykáceny staré stromy, které nahradila nová zeleň. „Na zahradě vznikl také nový kout pro dvou až tříleté děti. Do zadní části zahrady budou ještě umístěny nové prvky,“ dodala Jana Bednarčik s tím, že novým herním prvkem je také velká loď, která dělá dětem radost už nyní.

Významné obnovy se během letních prázdnin dočkala také školní kuchyně ZŠ J. K. Tyla, kde se vyměnila podlaha a pořídila nová velkokapacitní myčka nádobí. Obě akce zafinancovalo město Písek coby zřizovatel školy. Celkové náklady jsou 3,5 milionu korun.

Ilustrační foto.
Kvůli větru došlo ke dvěma nehodám vlaků, nikdo nebyl zraněn

Nová podlaha nahradila staré linoleum, které bylo v jídelně. „V části kuchyně jsme museli udělat stavební úpravy, aby se do ní vešla nová myčka,“ uvedl ředitel školy Pavel Koc s tím, že nová myčka usnadní práci personálu, který nebude muset nosit těžké přepravky s nádobím. Zajistí i perfektní čistotu talířů, příborů a skleniček.

Ve školní kuchyni ZŠ J. K. Tyla denně připraví více než tisíc porcí. Většina strávníků jsou žáci školy a děti z 5. a 11. mateřské školy. Jídla odsud ale vozí také seniorům.

Starostka města Eva Vanžurová při čtvrtečním slavnostním předání školní kuchyně poděkovala personálu, který zajišťoval stravování pro seniory a sociální služby od poloviny března, kdy byly kvůli mimořádným opatřením souvisejícím s koronavirem zavřeny jídelny pro důchodce. Městské středisko sociálních služeb v této době zajišťovalo dovážku jídel, které připravovali právě na ZŠ J. K. Tyla.

Během letošních letních prázdnin se na Tylovce kvůli rekonstrukci nevařilo. O obědy pro seniory se postarala ZŠ J. Husa Písek.