Dnešní třicátníci to moc dobře pamatují – třicet a více spolužáků v jedné třídě. Tyhle časy se začnou vracet i na školy v Písku. Ty zapsaly o šedesát tři děti více než před rokem. To jsou tři třídy navíc.

Ředitelé sice hledají volné učebny, kde můžou, ale už jim začínají docházet možnosti. Stěhují třídy po škole, místa začínají chybět v šatnách a jídelnách.  Takový problém řeší například na Základní škole  E. Beneše ředitelka Eva Vanžurová.

„Kapacita kuchyně je dostatečná, ale jídelna je malá a strávníci se tam nevejdou. Uvažujeme o přesunu odpoledního vyučování pro 4. a 5. třídy," řekla Eva Vanžurová.

Píseckým se ale přeci jen ulevilo. „Obávali jsme se, že školy budou přetížené už letos při zápisech, to se naštěstí nestalo. Například ZŠ J. Husa mohla přijmout pouze 95 dětí, k zápisu jich dorazilo 113, ale devatenáct dostalo odklad," sdělil starosta města Ondřej Veselý.

Přetlak zapisovaných dětí by mohla uvolnit nová křesťanská ZŠ Cesta. I tam přišli rodiče s dětmi, ale konal se zde pouze neformální zápis.

„Čekáme na registraci od ministerstva. Zatím jsme tedy v právním vakuu a nemohli jsme pořádat řádný zápis. Děti, které k nám půjdou, tak musely absolvovat ještě zápisy na jiné škole a až získáme registraci, přestoupí k nám," vysvětlil Richard Váňa za Sbor Církve bratrské v Písku – Elim, který je zřizovatelem školy. Ve škole předběžně zapsali sedm dětí. ZŠ Cesta počítá ještě s dodatečným zápisem 22. února. „Doufám, že v té době už budeme mít potřebnou formalitu vyřízenou," doplnil Richard Váňa.

ZŠ E. Beneše  patří ke školám, kde o zápis do prvních tříd byl značný zájem.  Zapsalo se 128 předškoláků a do prvních tříd jich vzhledem k odkladům nastoupí 118. Jen o jednoho  prvňáka více bude v ZŠ J. K. Tyla.

Na jedné straně si vedení školy váží zájmu dětí a rodičů, na druhé straně má starosti, kam prvňáky umístit. V tomto školním roce  jsou zde čtyři první třídy, od září jich bude pět.

„Snažím se i letos dodržet zásadu, aby v prvních třídách bylo nejvíce  dvaadvacet žáků a učitelky  se jim mohly maximálně věnovat. Jsou s tím spojené některé problémy, ale již je řešíme ve spolupráci s městem," uvedla Eva Vanžurová, ředitelka ZŠ E. Beneše, školy s dlouhodobou tradicí výuky cizích jazyků a hudební výchovy.

V objektu 1. stupně uvolní prostory pro prvňáky žáci 4. tříd, kteří se přestěhují na 2. stupeň.  Dalším bodem, který musí vedení vyřešit, je nedostatečná kapacita šaten a jídelny.

S pěti třídami prvňáků počítají i na ZŠ J. K.  Tyla. „Zatím to vypadá na 119 přijatých dětí. Vyřídit se ještě musejí duplicitní zápisy a některé odklady, takže číslo možná trochu poklesne. Prvňáčci by se sice vešli do čtyř tříd, ale tolik dětí v jedné třídě nepovažuji za správné," sdělil ředitel školy Pavel Koc.

Také na ZŠ J. K. Tyla přemýšlí  o stěhování a přesouvání tříd, aby se školáci do budovy vešli. I v dalších letech  navíc budou přicházet k zápisům populačně silné ročníky. „Máme čísla z mateřinek a víme, že to bude trvat ještě několik let. Kapacita školy je 750 žáků a tu nemůžeme překročit. Pro příští zápis to tedy znamená, že  budeme moci přijmout pouze devadesát dětí," doplnil  Pavel Koc.

Problém bude řešit i ZŠ T. Šobra. „Jde o to, že přijali 33 žáků, což je na jednu třídu příliš a na dvě málo. Uvidíme, jak to dopadne s duplicitními zápisy. V nejhorší variantě bychom tam udělali jednu plnohodnotnou třídu a na druhou bychom jako město dopláceli," uvedl starosta Ondřej Veselý.

Právě ZŠ T. Šobra má ještě dost volných kapacit. Je však špatně přístupná pro děti, které dojíždějí z okolních vesnic. Ty byla už letos připravena odmítnout ZŠ. J. Husa. „Uvažovali jsme i o zřízení  ranního spoje z autobusového nádraží, do školy by se tak dostaly děti z Putimi, Kestřan a Ražic. Bohužel konec vyučování je pro každý ročník jiný, takže by to řešilo jen polovinu problému," poznamenal Ondřej Veselý.


Zápisy v Písku
Na školní rok   Zapsané     Přijaté
                       děti           děti
2010/2011     417    365
2011/2012     419    338
2012/2013     441    366
2013/2014     460    384
2014/2015     511    447
Zdroj: Městský úřad Písek