Do prázdnin sice chybí ještě dva měsíce, ale už tradičně se téměř na všech školách, kde je zřizovatelem město, připravují různé přístavby a úpravy tříd nebo celých budov.

Největší prázdninovou akcí je snížení energetické náročnosti budov 1. a 2. stupně ZŠ Svobodná. „Půjde nejen o vybourání oken a venkovních dveří a instalace technologie nuceného větrání, ale například i o demontáž opláštění,“ připomněla vedoucí odboru školství a kultury MÚ Písek Marie Cibulková. Odstraněna bude také fasádní konstrukce z tzv. boletických panelů. Vzhledem k tomu, že obsahuje azbest, musí být nahrazena novou.

Mirovické EMKO oslavilo Den Země.
Mirovické EMKO oslavilo Den Země s rodinami s dětmi



Dalším projektem v této škole je přístavba učeben techniky a řemeslných praktik k budově 1. stupně ZŠ Svobodná. Celá akce bude stát téměř 67 milionů korun. Podstatná část bude financována ze dvou dotací. Město má přislíbenou dotaci ze Státního fondu životního prostředí. Další dotace je z Integrovaného regionálního operačního programu a pokryje 90 procent nákladů na přístavbu a vybavení učeben techniky.

Město se chystá vyhlásit zadávací řízení na dodavatele stavebních úprav a nových technologií tak, aby práce mohly začít nejpozději v červnu. „Vzhledem k rozsahu úprav bude zřejmě nutné, aby žáci ZŠ Svobodná ukončili školní rok o pět dní dříve. Ve stejném areálu je i ZŠ Tomáše Šobra a zkrácení školního roku se bude zřejmě týkat i jejích žáků,“ poznamenala Marie Cibulková.

Z dalších prázdninových akcí v píseckých školách to bude například výměna elektrických rozvodů v budově 2. stupně ZŠ T. G. Masaryka a na všech mateřských školách ve městě se zlepší bezpečnostní zajištění budov.

Kristýna Syrovátková z Podolí I. Prvorozená dcera Kristýny Zemanové a Jakuba Syrovátky se narodila 12. 4. 2018 v 7.34 hodin. Při narození vážila 3750 g a měřila 51 cm.
OBRAZEM: Představujeme nová miminka