Budovu základní školy v Orlíku nad Vltavou čeká rekonstrukce. Ta by měla začít v listopadu. Podle ředitelky školy Kateřiny Pontové už museli začít se stěhováním.

Výuka ale pokračuje dál. Vyklízejí se kabinety a další prostory. „Děti se budou učit v náhradních prostorách na obecním úřadě. K přestěhování tříd využijeme poslední týden v říjnu, tedy státního svátku 28. října, dvou následujících dnů, kdy budou mít všechny děti podzimní prázdniny a výjimečně v historii naší školy budou mít děti dva dny ředitelského volna, kdy budou moci rodiče pro děti využít družinu a stravování v jídelně,“ vysvětlila Kateřina Pontová. V náhradních prostorách se budou děti učit do konce tohoto školního roku. Jídelna i školka budou v provozu dál bez omezení a v jejich budově bude i družina.

Podle starosty obce Jana Máry se bude 4. listopadu předávat staveniště. „Začne částečná přestavba interiéru, kdy se budova od první třídy propojí s budovou jídelny koridorem, aby už děti nemusely vycházet ven,“ vysvětlil Jan Mára. Dále budou zpevněny stropy, vyměněné podlahy, okna, dveře, elektrika, odpady, vodovod a bude instalováno nové topení s automatickým kotlem na uhlí. Opravena bude i fasáda. Střecha je v pořádku.

Kolik to bude stát

Obec získala dotaci 10 mil. korun na rekonstrukci školy od Ministerstva pro místní rozvoj a z IROPu 1,56 mil. korun na vybudování komunitního centra v jejím patře. Vše bude stát přes 20 mil. korun.