"Největší nápor je v sekci intenzivní péče. Máme jedenáct lidí na ventilátoru a asi 15 lidí na přetlakové oxygenoterapii," upřesňuje ředitel Nemocnice Písek Jiří Holan a smutně konstatuje, že denně v písecké nemocnici zemřou průměrně jeden až dva lidé s covidem. Lůžek má zdravotnické zařízení zatím dostatek.

Nejvíce nových pacientů s covidem během týdne přijde do nemocnice vždy v pátek a v pondělí, kdy mají lékaři až dvacítku nových příjmů denně. "V současné době je v našem centru až 40 procent pozitivně testovaných ze všech příchozích. Předpokládáme, že počet pacientů bude růst minimálně ještě další dva týdny," říká Jiří Holan. Jedinou možností řešení pandemie je podle něj očkování.

Testovací místo Lázně Bechyně.
O antigenní testy je vyšší zájem. Jihočeši čekají i tři týdny

Problém je ale stále s množstvím vakcíny. Přestože očkovací centrum může odbavit až tisíc lidí denně, v současné době jsou tyto kapacity nevyužité. "Očkujeme jeden nebo dva dny v týdnu a poté čekáme na další dodávky. V březnu jsou dodávky sice mírně vyšší, ale stále to nestačí. Na příští týden máme přislíbeno tisíc vakcín od dvou firem," upřesňuje Jiří Holan a dodává, že situace ohledně množství vakcín by se měla výrazně zlepšit během dubna.

Žádné nežádoucí účinky po podání očkovacích látek zatím nemocnice podle Jiřího Holana neregistruje. "Zaznamenali jsme zvýšenou teplotu, únavu nebo bolest v rameni. Očkovací látky ale každé lidské tělo nějak přijímá, rozhodně nejde o nic neobvyklého."

Covidové oddělení Nemocnice Písek.
Počet pacientů s covidem v písecké nemocnici skokově narostl

V jihočeském kraji hygienici ke čtvrtečnímu večeru evidovali 10 507 aktivních případů COVID-19. Nejvíce, konkrétně 2 084, jich je na Českobudějovicku, 1 994 na Jindřichohradecku a 1 871 na Písecku. Za středu přibylo v píseckém okrese 159 nových případů.