Akce zahrnuje rekonstrukci místní komunikace na třídě Přátelství. Půjde o úsek dlouhý zhruba 53 metrů a jsou zde navržena dvě místa pro přecházení. „Podle tohoto projektu získají obyvatelé sídliště dvacet parkovacích stání a přes dva metry široký bezbariérový chodník k mateřské škole,“ informoval vedoucí odboru investic a rozvoje MÚ Václav Filip.
Dvacet nových parkovacích míst je pro tak velké sídliště málo. „Chceme tento problém řešit komplexně v návaznosti na ostatní oblasti života na sídlišti,“ ujistil místostarosta Písku Josef Knot.

V příštím roce začne třetí etapa revitalizace Jihu, kde bude navíc dalších dvacet míst. „Velký potenciál v tomto směru nabízí jižní nezastavěný prostor pod sídlištěm, kde by postupně mohly vzniknout zhruba dvě stovky parkovacích stání. Realizace by mohla začít už příští rok,“ dodal Josef Knot.

Rodiče dětí, které navštěvují 13. mateřskou školu, vítají slíbený bezbariérový přístup. Ten zmizel před lety, kdy bylo nutné strhnout lávku v havarijním stavu. Nahradily ji schody. Projektanti podle slov místostarosty Knota zvažovali i bezbariérový přístup vedle schodů, ale bránil tomu sklon terénu. Rada města schválila tedy variantu bezbariérového přístupu po chodníku kolem bloku domů. Problém se opět dostal na stůl při přípravě rekonstrukce části komunikace na Třídě Přátelství. Projektanti znovu lokalitu posoudili a s ohledem na sklon terénu navrhli vhodné technické řešení.