Dobrá zpráva doputovala do Mirotic z Jihočeského vodárenského svazu (JVS). „Obdržel jsem dopis od ředitele Antonína Prince, ve kterém tvrdí, že předal další a snad i poslední podklady ministerstvu zemědělství a dostal ujištění, že první etapu vodovodu, to je napojení do Mirotic, bude ministerstvo zemědělství spolufinancovat ještě v tomto roce," informoval na zastupitelstvu starosta Mirotic Milan Brunclík.

Mirotičtí bojují se špatnou vodou už dlouho. „V červnu jsme například byli dvacet čtyři dní bez vody," konstatoval starosta. Kvůli povodním museli obyvatelé brát pitnou vodu z cisterny na náměstí.

Ředitel JVS Antonín Princ zprávu potvrdil. „Zhruba v polovině září by měla stavba začít. Získali jsme dotaci z ministerstva zemědělství, i když zatím neznáme přesnou výši. Mělo by to být snad standardně kolem padesáti procent," uvedl s tím, že zatím se jedná pouze o první etapu stavby, tedy napojení Mirotic. „Na další etapu snad také dotaci získáme," doplnil ředitel.

JVS coby investor získal dotaci na stavbu nové vodárenské trasy už loni, a sice ze Státního fondu životního prostředí. Tu však odmítl, jelikož její podmínky by představovaly podstatné zdražení pitné vody.

Na napojení na vodovod čekají také Nerestce, i když zde mají připravený i plán B. „Momentálně řešíme stavební povolení na náš vlastní obecní vodovod, na který bychom se pokusili získat dotaci v případě, že se v brzké době nedočkáme napojení od JVS," zmínil starosta obce Vladimír Macoun.

Nerestců se nebude týkat první etapa, ale budou muset čekat na další. „Pořád doufám, že se dočkáme, ale musíme být připraveni na všechno," dodal Macoun. Rozpočet na obecní vodovod je kolem deseti a půl milionu korun, což je pro Nerestce bez dotace nereálné.

Severní část Písecka je lokalitou, kde kvalitní pitná voda chybí a limituje rozvoj obcí. JVS by měla zahájit stavbu vodovodu zhruba v polovině září a hotovo by mělo být asi do čtyř měsíců. Zatím jsou peníze pouze na první etapu, která má napojit Mirotice na vodojem Sedlice. Druhá etapa by pak vodovod prodloužila do Čimelic a okolí.