S umístěním autobusové čekárny v Sepekově u silnice I/19 nemá dopravní policie problém.  Ovšem výhrady už má k vytvoření nového přechodu pro chodce. Oba požadavky vzešly od místních obyvatel, kteří u silnice čekají na autobus a přecházejí  tu.

„Zastávka není nereálná, pokud to vlastníci pozemků povolí. Ovšem v případě přechodu pochybuji, že by šel na této silnici první třídy vybudovat," konstatuje starosta Sepekova Josef Himl.

Negativně se k přechodu staví i písecká dopravní policie. Dopravní inženýr Stanislav Grech vysvětlil, že současný stav bez přechodu je pro chodce rozhodně bezpečnější. „Lidé přecházejí, až když jsou si jisti, že nic nejede," popsal policista.  Chodci se navíc mohou rozhodnout, jaké místo k přecházení využijí.

Policista Stanislav Grech navíc upozornil na to, že vybudování přechodu je složité. Musí k němu vést chodník, přechod musí být bezbariérový či osvětlený. „Celkově by to stálo statisíce korun,"  podotkl dopravní inženýr. Tyto náklady by musel zaplatit Sepekov.

Obecně  se počet přechodů snižuje. Na Písecku jsou na silnici první třídy v Temešváru, Záhoří, Bernarticích, Čimelicích či Hrejkovicích. Ty jsou tam historicky. „Nové přechody žádné nepřibývají," podotkl dopravní inženýr.

Reálnější je to, že cestující dostanou krytou čekárnu.  S požadavkem ji vybudovat u obchodu s nápoji přišel místní obyvatel Pavel Bočan. „Je to tam jako na vidrholci. Nemáme se kde schovat před deštěm  nebo při sněžení," vysvětlil Pavel Bočan, proč usiluje o vybudování  kryté čekárny.

Ale ne všichni jeho aktivitu sdílejí.  „Mluvil jsem s obyvateli, kteří tam bydlí, a říkali mi: 'Jakou čekárnu? Zajistěte nám přechod'," poznamenal  starosta k přáním lidí.

I Sepekov má od policie informace, že by krytou zastávku mohl postavit. Sepekovští tak budou jednat s projektantem, který by umístění čekárny zakreslil.

Na projekt čeká i Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), kterému silnice patří. „S vybudováním nové čekárny bychom souhlasili po předložení projektové dokumentace, a pokud by nějakým způsobem neomezovala provoz na silnici," konstatovala  mluvčí ŘSD Nina Ledvinová.

Jak dodala, zastávka se nachází na jejich pozemku, ale podle zákona nejsou nástupní ostrůvek a čekárna veřejné dopravy součástmi ani příslušenstvím silnice.  „Stavba je tedy na cizím pozemku," podotkla Nina Ledvinová.

Jedním z problémů v lokalitě je to, že tu chybí chodník.