/VIDEO/ Desítky vánočních stromků už čekají na své majitele v Sepekově u Milevska, další se ještě zelenají pod sněhovou nadílkou na plantážích v širokém okolí. Jejich pěstování se tu v rodinné firmě Lesní školky Burda věnují už více než tři desítky let. Vybírat lze denně od 9 do 17 hodin včetně sobot a nedělí.

Stromky, ryby i další činnosti

Aktuální ceník

Smrk ztepilý

Standard 400,-

Smrk pichlavý

Standard 450,-

Výběr 590,-

Borovice černá

Standard 490,-

Výběr 650,-

Premium 890,-

Jedle kavkazská

Klasik 490,-

Standard 690,-

Výběr 990,-

Premium 1400,-

Exklusiv 1950,-

Doplňkové zboží:

Stojánek Krinner 1400,-

Svazek větví 50,-

Jmelí zelené 50,-

Jmelí zlaté 50,-

Kapr 115 ,- /Kg

„Naše firma je založená zejména na pěstování sadebního materiálu pro obnovu lesa, to je naše gró,“ zmiňuje úvodem Jan Burda, bratr majitele Pavla. S administrativou jim pomáhá sestřenice Marie Burdová a zaměstnávají na 15 místních lidí. K tomu se věnují několika dalším oborům, pěstují sezonní zeleninu, produkují palivové dřevo. „Jsme regionální firma, pracujeme s lidmi v okruhu dvaceti kilometrů, nebereme žádné zahraniční dělníky. Snažíme se produkovat materiál a zboží pro lokální firmy a obyvatele,“ naznačuje.

Aktuálně mají nejvíce práce kolem sklízení vánočních stromků z osmi hektarů plantáží a jejich úpravě před prodejem. „Kromě toho chováme v našich závlahových rybnících i kapry. Postavili jsme si vlastní sádky, kde jsou ryby tři týdny před prodejem v pitné vodě a tak se zbaví i nepříjemného bahnitého zápachu. Je to fakt pochoutka,“ prozrazuje Burda.

Značkování stromků začíná už v září. Rostou zde od 8 do 12 let. Sklízení, očištění a frézování začíná však až v prosinci. „Chceme, aby byly co nejčerstvější. Lidem nabízíme jen uříznuté stromky, bohužel si nemohou vybrat na plantážích, které nejsou dobře přístupné pro osobní automobily,“ naznačuje.

Zdroj: archiv Lesní školky Burda, Deník/Lenka Pospíšilová

Největší zájem je o jedle kavkazské. Ty tvoří podle Jana Burdy až 80 procent prodaného sortimentu. „Má hezký habitus, dlouho vydrží, historicky se pěstuje po celé Evropě dlouhá léta. Výsada Česka a Slovenska je, že se na trhu stále drží i černá borovice,“ míní. Smrk pichlavý se prý hodně prodává v severních Čechách a na Karlovarsku. „Mívali jsme historicky i osm druhů, ale pro jednoduchost prodeje jsme od některých upustili,“ popisuje dále.

Ceny zachovali

Loni museli lehce zdražit. „Letos jsme nechali ceny stejné. Loni jsme v rámci globálního zdražování a zvýšených nákladů museli trošku přidražit, ale rámcově jenom o 10 až 15 procent,“ dodává Jan Burda. Kavkazské jedle začínají něco málo pod 500 korunami. „Nejžádanější zboží se pohybuje v cenové relaci od 700 do 1000 korun,“ upřesňuje s tím, že balení a osoustružení stromků je v ceně.

Stromky jsou pravidelně doplňovány. „Několikrát dořezáváme čerstvé, měly by vydržet až do února, pokud se o ně lidé dobře starají a doplňují jim vodu,“ uvádí s tím, že v domácnosti ve stojánku první týden by měl jehličnan dostat i čtyři až pět litrů vody. „Před samotnými Vánoci je dobré ho skladovat v chladnější místnosti v kyblíku s vodou, aby nezaschnul, tím mu také prodloužíte životnost,“ tvrdí Burda.

Sazenice u nich berou odběratelé napříč republikou, vánoční stromy zde nakupuje například milevský klášter, místní domovy seniorů, dětské domovy, obce i další zájmové a sociální organizace a různé společnosti, berou je také floristé na různé dekorace a podobně.

Vánoce, Vánoce přicházejíVánoce, Vánoce přicházejíZdroj: Deník/ Redakce