Obě obce bojují proti případnému průzkumu a těžbě na svém území. V Sepekově by se jednalo o wolfram a na Kovářovsku zase o zlato. Kovářovští a Sepekovští tak díky rozhodnutí radních z minulého týdne získali důležitého spojence.

„Myslíme si, že není vhodná doba k tomu, aby se v obcích povolovaly průzkumné práce vedoucí v budoucnosti k těžbě zlata a wolframu," řekl   hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola.

„Je sice fajn vědět, že na území našeho  kraje máme ložiska zlata a že nejsme chudý kraj, ovšem z druhé strany by ani v současné době nemělo být hlavním krédem zemi plundrovat, ale spíše –  pokud tam bohatství je –  ho zachovat," dodal.

Jihočeští radní nesouhlas    s průzkumem zašlou vládě. „Předpokládám, že vláda, která má v koaliční smlouvě to, že bude odmítat tyto záležitosti, i s ohledem na naše stanovisko průzkumné práce zamítne," doplnil hejtman Jiří Zimola.

Starosta Kovářova Pavel Hroch   pochopitelně stanovisko radních vítá.   „Jsem rád, že se k nám rada přiklonila. Stejné to bylo i v Plzeňském a Středočeském kraji, kde radní podpořili  tamější obce,"  komentoval Pavel Hroch.

Zastupitelstva obou obcí se proti průzkumu ostře ohradila. Obávají se devastujících dopadů na životní prostředí. Průzkum by se v Sepekově týkal vrchu Chlum, který je podle archeologů významný, a na Kovářovsku části Zahořanska. Firmy chtějí sice pracovat ve Voltýřově u Klučenic ve Středočeském kraji, ale  území Kovářovska by také zasáhly.  Jak v Sepekově, tak i v Kovářově se v minulosti průzkumy uskutečnily.

Tento týden se v senátu uskuteční další veřejné slyšení všech stran. Jihočeský kraj tam vyšle svého zástupce z odboru životního prostředí, který bude stanovisko radních tlumočit.