„V jednu chvíli jsem si říkal, že se z vody nedostaneme. Skalice byla rozbouřená, na dno jsem vůbec nedosáhl," vzpomíná Kamil Nevrlý na chvíle, kdy zachraňoval život Josefě Kubitové z Brodku u Přerova. O svém činu nejprve nechtěl ze skromnosti vůbec mluvit.

„Slyšel jsem ji volat o pomoc, rozběhl jsem se k řece a viděl jen krosnu na hladině, paní měla hlavu pod vodou. Byla už asi 150 metrů po proudu. Skočil jsem za ní a po dalších padesáti metrech ji dostal na břeh, tam už pomohli kolegové. Byla fialová, ale po chvilce se probrala," popsal zásah pracovník rekreačního střediska Avia u Varvažova.

„Vůbec neváhal. Nevnímal, že si o kameny v řece poranil nohy a žebra. Projevil nevšední odvahu a jen díky němu vše dobře dopadlo," zdůraznil Pavel Bláha z Prahy, který Písecký deník na celou událost upozornil.

Pavel Bláha i Josefa Kubitová patřili mezi rekreanty, které rozvodněná řeka uvěznila na čtyři dny v rekreačním středisku. Když voda ve čtvrtek 6. června opadla, vydala se seniorka na kole na cestu. Voda ale stále tekla přes most. „Bylo to jen několik centimetrů, dalo se dostat na druhou stranu," upřesnil Pavel Bláha. Seniorka však přejezd nezvládla. „Zřejmě uklouzla. Nevím. Stál jsem daleko," doplnil Kamil Nevrlý. „Všichni jsme si uvědomili, jak je život křehký," zdůraznil Pavel Bláha