Účastníci včerejší besedy ocenili nabídku kulturních programů, ale uvítali by například zájezdy do pražských divadel nebo Píseckou kartu s možností slev i na sociální služby nebo nákupy. „Nejen senioři by jistě přijali zřízení sálu v kině Portyč na klubová promítání,“ uvedla Kateřina Sušická, předsedkyně Rady seniorů Písek.

„Počítáme s tím, ale cokoliv vybudovat nebo přebudovat vyžaduje hodně papírování a různých povolení. Rekonstrukci toalet jsme museli z letoška přesunout na příští rok a pak teprve bude prostor pro další akce,“ řekl ředitel Centra kultury města Písek Josef Kašpar.

Diskutovalo se také o cestovním ruchu a jeho přínosu pro město. „Letos přijel do Písku rekordní počet turistů, což bylo v někdy nad kapacitní možnosti některých zařízení ve městě,“ poznamenal Michal Jánský ředitel společnosti Píseckem a dodal: „Pro příští rok je hlavním heslem města: Písek vždy o krok napřed.“

Velký zájem byl o novou knihovnu v rekonstruované škole. Senioři se obávají, aby vyšší provozní náklady neubraly na penězích na nákup nových knih.

„To se v žádném případě nestane, i nadále počítáme s částkou kolem 100 tisíc korun ročně,“ ujistil je Roman Dub, ředitel Městské knihovny v Písku. Senioři nabídli pomoc při stěhování knih například formou živého řetězu, což ředitel Dub uvítal. „Vedle toho chceme nabídnout našim čtenářům, aby si v období stěhování půjčili více knih na delší dobu.

Do píseckého divadla přišli se seniory debatovat ředitel Městské knihovny Písek Roman Dub, ředitel společnosti Píseckem Michal Jánský, ředitel Centra kultury města Písek Josef Kašpar a vedoucí odboru školství a kultury MÚ Marie Cibulková. Besedu moderovala vedoucí Senior pointu Alexandra Zajíčková.