„Z 30 200 obyvatel jich je 9618 starších pětapadesáti let," sdělil nejčerstvější údaje Karel Blažek 
z odboru vnitřních věcí MÚ Písek. Ti o něco starší pobírají důchod, ale většina z nich nechce být jen pasivními členy společnosti. 
 Ne vždy si však vědí rady, jak na to. Město Písek před koncem října udělá vstřícný krok a otevře Senior Point.

„Zájemci zde získají informace a rady z oblastí sociální, bezpečnostní, volnočasových a dalších aktivit. Projekt si klade za cíl udržet seniory v aktivním životě, samozřejmě úměrně jejich zdravotnímu stavu. Pomůže jim orientovat se v každodenní záplavě informací a usnadní jim komunikaci s úřady a institucemi," představila projekt starostka Písku Eva Vanžurová (Jihočeši).


 Významným pomocníkem pro starobní důchodce je Senior pas s neomezenou časovou platností vydávaný právě v Senior Pointu. Zatím ho lze využít na území ČR, ale do budoucna by měl platit po celé Evropě. Prostřednictvím této karty mohou senioři prokazovat nárok na slevu na vstupné nebo na různé služby. Dosud totiž neexistuje jednoduchý způsob prokazování tohoto nároku. „Za velmi důležité považuji, že karta bude navázána na záchranku a na chráněném kódu mohou být nahrané i informace o zdravotním stavu," dodala Eva Vanžurová.

Autorem Senior Pointu je brněnská organizace Společně. Projekt funguje v Jihomoravském kraji od roku 2011. „K jeho vzniku nás přiměla skutečnost, že podíl seniorů na populaci se neustále zvyšuje. Proto je nutné už nyní přemýšlet o prodloužení aktivního života seniorů a jejich integraci do běžného života celé společnosti," vysvětlil Lukáš Vaculík z organizace Společně.

Nyní Senior Pointy fungují ve čtyřech krajích a rozšiřují se i na jih Čech. Po Č. Budějovicích a Prachaticích se k projektu připojuje i město Písek. Projekt má podporu Jihočeského kraje. „Vidíme v tom velkou pomoc, aby se senioři necítili osamělí, aby věděli, kde najdou informace o různých volnočasových aktivitách, kam se obrátit a kde hledat pomoc při řešení problémů," myslí si náměstkyně jihočeského hejtmana Ivana Stráská (ČSSD).

Přípravy na otevření Senior Pointu v Písku finišují. Město má již představu, že sídlo bude v budově Divadla Fráni Šrámka, v místnostech, kde dříve býval předprodej vstupenek. Je tady potřebné zázemí nejen pro personál Senior Pointu, ale mohou se zde konat i schůze Rady seniorů.

Personál vyškolí organizace Společně. „Není nutné, aby zde byli zaměstnáni senioři, ale my je využijeme už vzhledem k tomu, že ve městě máme velmi aktivní Radu seniorů pod vedením Kateřiny Sušické," doplňuje písecká starostka Eva Vanžurová (Jihočeši). Provoz a mzdy kontaktního místa budou financovány z dotace Jihočeského kraje.

Senior Point soustředí informace o akcích neziskových organizací a kulturních institucí ve městě. „Prostřednictvím ankety se zeptáme seniorů, jaké akce chtějí uspořádat a město se jim bude snažit vyjít vstříc. Už nyní je zájem o návštěvu firem v průmyslové zóně," dodává Eva Vanžurová.