Obyvatelé Semic sepsali petici, ve které vyjadřují nesouhlas s plánovanou výstavbou obslužné komunikace z lokality nových stavebních parcel zvané Residence Semice do ulice Na Stráni. Svým podpisem ji podpořilo 63 lidí. Město však jejich požadavku vyhovět nemůže. „Jedná se vlastně o petici proti rozhodnutí státní správy. My jsme to projednali, ale víc s tím dělat nemůžeme,“ vysvětlila místostarostka Písku Petra Trambová po jednání rady, která se peticí zabývala. „Petenti odmítají přístup na pozemek od severu a požadují pouze vstup od jihu, od ulice Ke Křížku. Podle odborníků na dopravu však nelze mít na tak velké území pouze jeden vjezd,“ pokračovala místostarostka.

Ilustrační snímek.
Kolik peněz dostane který osadní výbor?

Umístění obslužné komunikace je součástí územního rozhodnutí z roku 2005, které je tady platné už 15 let. Jediný, kdo dnes může požádat o změnu, je majitel pozemku. „Lidé měli možnost ozvat se před 15 lety, dnes už ne,“ míní Petra Trambová.

Semičtí se mimo jiné obávají, že přijdou o možnost parkování před hospodou, kde je dnes několik neoficiálních míst. Odbor dopravy si však vymínil, že součástí residence bude i deset parkovacích stání vedle hospody.

Stezka ke Klášterským rybníkům.
Klášterské rybníky zpřístupní další cesta, tentokrát od Smrkovic

Město ve spolupráci s investory plánují rozšíření dnes jednosměrné ulice Ke Křížku, která by se měla stát obousměrnou a kudy by tak většina řidičů na nové parcely zajížděla.

V lokalitě nazvané Residence Semice je plánováno přes tři desítky stavebních parcel o rozloze v rozmezí 800 – 1300 metrů čtverečních.