„Sběrný dvůr tady máme už nějakých deset dvanáct let, ale nyní bude na úrovni sběrných dvorů ve větších městech," zmínil starosta Kestřan Lubomír Málek. Jde především o nákup nového zařízení, jako jsou lisy na třídění odpadů či kontejnery.

Myšlenka na nový sběrný dvůr vznikla už v roce 2008. „Podařilo se nám uspět hned v první výzvě a získali jsme z Operačního programu životního prostředí dotaci ve výši necelých šesti milionů korun," pokračoval starosta. Celkové náklady byly 6 600 000 korun.

Důvodem pro rekonstrukci sběrného dvora jsou i stále přísnější nároky na správné nakládání s odpady v obcích. V současné době má sběrný dvůr fungovat především pro Kestřanské, kteří platí poplatky za třídění odpadů, ale do budoucna obec zvažuje i jinou možnost. „Odpad pochopitelně odebereme i od cizích, ale musí si za to zaplatit. Do budoucna je ve hře i možnost, že by sběrný dvůr sloužil Dobrovolnému svazku obcí Zlatý vrch, kam také spadáme," nastínil Málek. To se týká obcí Dobev, Ražice, Putim, Heřmaň, Drahonice a Skály.

Sběrný dvůr v Kestřanech má kapacitu čtyři sta tun tříděného odpadu za rok. „Zatím ho naplňujeme tak z deseti procent. Kapacita je tedy dost velká, ale záleží na obcích, jak se dohodneme po finanční stránce," řekl starosta.

Projekt počítá i se zaměstnancem, který se o provoz dvora bude starat. „Máme na obci zaměstnané dvě osoby zdravotně postižené na poloviční úvazek. Jedná se o místní, kteří by se starali o sběrný dvůr a zámeckou zahradu," doplnil Málek.  Jejich platy do konce června plně hradí stát.