V pondělí 4. prosince o tom rozhodla valná hromada společnosti AGPI, která schválila prodej vepřína v Letech státu. „Valná hromada, která se konala v pondělí 4. prosince, řešila jediný bod, a tím byl převod vepřína státu. Zúčastnilo se jí 92,4 procenta akcionářů a 89,16 procenta bylo při hlasování pro potvrzení převodu,“ uvedl první místopředseda představenstva společnosti AGPI Jan Čech.

Jeden z akcionářů byl výrazně proti. Podle Jana Čecha s jeho reakcí počítali. „Uzavřela se určitá etapa vývoje a teď je nutné naplnit smlouvu. Život ve společnosti pokračuje dál,“ dodal Jan Čech. O tom, zda budou budovat vepřín někde na jiném místě zatím není rozhodnuto.

Stávající vepřín částí areálu zasahuje do míst, kde byl za války cikánský sběrný tábor. V jeho blízkosti je areál Kulturní památky Lety, která připomíná zdejší smutnou historii.

Protestní akce před vepřínem v Letech. Ilustrační foto.
Odkup vepřína v Letech stvrdila smlouva

O prodeji vepřína se jednalo přibližně dvacet let. Stát uzavřel smlouvu s majitelem vepřína v Letech, společností AGPI, v Praze 23. listopadu. S tím, že zaplatí za budovy a pozemky 450,8 milionu korun včetně daně.

Kupní smlouvu podepsali ředitelka Muzea romské kultury Jana Horváthová a předseda představenstva firmy AGPI, majitele vepřína, Jan Čech. Schvalovací doložku za stát podepsal ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL).

Muzeum romské kultury dostane areál na starost. „Smlouva bude účinná k 15. únoru, na konci března by měla společnost AGPI areál opustit,“ upřesnila Jana Horváthová. Na jaře by pak měly začít kroky k likvidaci areálu. „Bude to náročný úkol, ale máme přislíbenou pomoc od Ministerstva kultury,“ dodala Jana Horváthová.

Náklady na sanaci areálu a jeho další úpravy včetně vybudování pietního místa se odhadují na dalších 120 milionů korun.

Následovat by mělo vybudování nového památníku, který bude spravovat Muzeum romské kultury. V současné době se předpokládá, že od 1. ledna by mělo Muzeum romské kultury převzít do správy od Památníku Lidice také Kulturní památku Lety, která je v blízkosti vepřína, a informační centrum v budově obecního úřadu v Letech, které k památníku patří.

Kulturní památka Lety.
Obec se o pietní areál starat zřejmě nebude